Robert Pauletta: Sve tajne zaljubljene žene

'Broken Gentleman' i njegov autor Robert Pauletta (M. ANGELINI)
'Broken Gentleman' i njegov autor Robert Pauletta (M. ANGELINI)

Samostalna multimedijalna izložba istarskog umjetnika Roberta Paulette naziva "Lady's Secret" otvorena je prošlog vikenda u pulskom muzejskom galerijskom prostoru Sveta srca u sklopu ovogodišnje Noći muzeja.

Izložba "Lady's Secret" satkana je od interaktivnih instalacija, slika, videoprojekcija, a nad posjetiteljima prijeteći visi slupani automobil. "Broken Gentleman" ime je te instalacije koja uspješno simbolizira muškarca u toj većoj priči o ženama, njihovim tajnama - kako onim "otkrivenima" tako i onima koje je nemoguće izustiti. Pauletta je tajne simbolički prikazao kao crne ovale koji zbog nježnosti oblika automatski asociraju na žene i ženstvenost te koje zbog svoje ne-boje (ili manjka svih boja) govore o zatvorenosti, tišini i prikrivanju.

Crni ovali razmješteni su po gotovo cijeloj galeriji, a poput cenzorskih poteza, prikrivaju i djeliće apstraktnih platna (svi su nazvani "Iconoclastica") koji su postavljeni na prizemlju i na katu galerije. Platna izgledaju kao fragmenti sna, kaleidoskopske kompozicije ili pak prizivaju mekoću baršuna, a crni ovali ne ruše te kompozicije već prizivaju na misteriju koje u tim slikama bez njih ne bi bilo. Plastični crni ovali koji su sakupljeni u djelo naziva "Unichemical Verse" moguće je čitati kao otkrivene tajne, a svaki od njih ima vlastiti natpis: "deep Appetite", "oRAL eXPRESSIoN", "Parental Love", "dark Desire", "secret Charm" i "Magic Nails". Do njih se nalazi fotografija autora iz njegove auto-referencijalne faze naziva "Umjetnik koji je pronašao sebe" u kojem vidimo Paulettu kako zrcalom otkriva lice umjetnika (opet Paulette) koji leži na podu poput leša.

Još jedna zanimljiva instalacija je i ona koja nosi naziv "Zaljubljena žena" - crna tuba (poput one gramofonske) iz koje dopire glas koji pjeva "Ne me quitte pas", zatim je tu i mala špijunka (opet u ovalu) u kojoj se može gledati grmljavina u minijaturi te crni kub u centru galerije ("Dark Fountain") u kojem posjetitelj pronalazi zrcalnu sliku vlastitog "znatiželjnog" oka.

Prisluškivanje, gledanje kroz špijunku ili u dno zdenca - sve su to akcije kroz koje posjetitelj prolazi i na taj način upada u Paulettinu zamku dok stvara svoj osobni narativ. "Lady's Secret" Roberta Paulette uspješna je kombinacija različitih tehnika - od instalacije preko projekcije sve do slike - čije čitanje uvelike ovisi o oku promatrača i njegovom angažmanu. Na njemu je pronaći nit vodilju u tom gotovo kaotičnom kozmosu ženskih tajni. Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI


Podijeli: Facebook Twiter