Robert Mugabe slavi devedeseti rođendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji željeznom rukom vlada zemljom više od trideset godina, u petak slavi 90. rođendan, ne obazirući se na glasine koje govore da boluje o raka prostate. 

- Ne znam kako to da sam poživio tako dugo. To je Božja volja, rekao je taj praktični katolik, najstariji šef države u Africi. 

Nikada glasine o njegovu lošem zdravlju nisu potvrđene. On česte medicinske preglede u Singapuru objašnjava liječenjem mrene. 

Usprkos gospodarskoj politici koja je uništila Zimbabve, Mugabe je ponovno izabran 2013. na novi mandat od pet godina. Njegovi protivnici tvrde da je varao, a u mišljenju ih podržavaju neki nezavisni promatrači. 

Sam Mugabe je nakon izbora dao na izglasavanje novi ustav koji bi mu omogućio da ostane na vlasti do 99. godine. 

Rođen je 21. veljače 1924. u katoličkoj misiji Kutama. Ima sedam sveučilišnih diploma, među kojima onu iz prava do koje je došao u zatvoru gdje je proveo desetak godina. 

Politikom se zarazio na sveučilištu Fort Hare, jedinom otvorenom za crnce u Južnoj Africi u doba aparthejda. Kao učitelj je radio u Sjevernoj Rodeziji (današnjoj Zambiji) i Gani, gdje je na njega jako utjecao predsjednik panafričkih pogleda Kwame Nkrumah.

U mladosti njegova je biografija podsjećala na Mandelinu. Rodezijska vlada zatvorila ga je kao političkog zatvorenika, a po izlasku stao je na čelo gerile i poveo borbu koja je rezultirala proglašenjem neovisnosti Zimbabvea. Nastojanje da provede politiku pomirenja s bjelačkim rodezijskim farmerima donijeli su priznanje međunarodne zajednice, a junaštvo u borbi za neovisnost divljenje među crnačkim stanovništvom.

Mugabe gradi škole, bolnice i stanove za ranije marginalizirano crnačko stanovništvo. 

Medeni mjesec s međunarodnom zajednicom, međutim, nije predugo trajao. Počeo se obračunavati s političkim protivnicima koje etiketira "izdajnicima i prodanim dušama". Devedesetih homoseksualizam stavlja izvan zakona, a homoseksualce naziva "gorim od svinja i pasa". Namješta izborne rezultate i počinje provoditi agrarnu reformu kojim nastoji redistribuirati plodnu zemlju. Jedan posto bjelačkog stanovništva Zimbabvea imalo je, naime, 70 posto zemljišta. Reforma se pretvorila u otimanje zemlje i zlostavljanje pa čak i u nekim slučajevima ubijanje bijelaca. Mugabea se optužuje za rasizam, uspoređuje ga se s Hitlerom, a Zimbabve za kaznu biva suspendiran iz Commonwealtha i uvode mu se međunarodne sankcije.  

To je potpuno uništilo zimbabveansku ekonomiju, kojom Mugabe ni prije nije dobro upravljao, i dovelo do hiperinflacije od 231 milijun posto i stope nezaposlenosti od 75 posto. Mugabe je za sve okrivio zapadne imperijaliste i njihove sankcije, a međunarodna mu zajednica odgovorila da sve može zahvaliti svojoj korumpiranoj vladavini. 

Unatoč svemu, Mugabe se održava na vlasti i najavljuje da će odstupiti tek kada njegova "revolucija" bude završena, a njegov bliski suradnik Didymus Mutasa jednom je rekao da se u zimbabveanskoj kulturi kraljevi mijenjaju tek kada umru, a "Mugabe je naš kralj". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter