Robert Kišerlovski ukupno treci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najdulja, cak 262 kilometra duga 11. etapa Gira d'Italia s ciljem u L'Aquili, koju je prije nešto više od godinu dana opustošio razoran potres, izazvala je potres u ukupnom poretku utrke.

Bijeg velike skupine vozaca u kojoj su bili Australac Richie Porte, koji je ovime preuzeo ružicastu majicu vodeceg u ukupnom poretku od Kazahstanca Vinokourova, i hrvatski vozac Robert Kišerlovski, koji je sad treci u ukupnom poretku, u cilj je ušla s cak 12 minuta i 42 sekunde prednosti pred do ove etape glavnim kandidatima za ukupnu pobjedu, Vinokourovim, Bassom i Nibalijem.

Ujedno ce rijecki biciklist sutra obuci bijelu majicu najboljeg mladog vozaca Gira buduci da je prvi u tom poretku Porte ujedno vlasnik ružicaste majice.

Bijeg koji je izazvao revoluciju u ukupnom poretku 93. izdanja Gira d'Italia krenuo je dosta nevino vec na 37. kilometru. Cak 56 vozaca medu kojima su bili hrvatski vozac iz momcadi "Liquigas" Robert Kišerlovski, vlasnik bijele majice vodeceg u poretku mladih, Australac Richie Porte, te dvojica "velikana" koja su uoci etape zaostajala u ukupnom poretku, Britanac Bradley Wigins (Sky) i Španjolac Carlos Sastre (Cervelo) iskocilo je na jednoj laganoj uzbrdici.

Glavna skupina u kojoj su ostali vlasnik ružicaste majice Kazahstanac Vinokourov, te dvojica kapetana "Liquigasa" Ivan Basso i Vincenzo Nibali ostali su iznenadeni, cekali su s odgovorom i bjegunci su ubrzo stekli nedostižnih 18 minuta prednosti.

Veliki zaostatak je glavna skupina uspjela tek smanjiti, pa su 30 kilometara prije cilja stigli na zaostatak od 12 i pol minuta, ali više od toga nisu mogli i u tom je trenutku bilo jasno kako ce ružicasta majica dobiti novog vlasnika. O pobjedniku etape odluceno je u posljednja tri kilometra.

Prvi je pokušao pobjeci Nijemac Linus Gerdemann (Milram), ali je ostao bez snage na završnom usponu smještenom kilometar prije cilja što je iskoristio Rus Jevgenij Petrov (Katusha) i uzdignutih ruku prošao ciljem. Za njim su u cilj jedan za drugim ušli ostali clanovi skupine bjegunaca medu kojima i Richie Porte, te Robert Kišerlovski.

Rezultati 11. etape (Lucera - L'Aquila, 262 km): 1. Evgenij Petrov (Rus, Katusha) 6:28.29, 2. Dario Cataldo (Ita, ) +0.05, 3. Carlos Sastre (Špa, Cervelo) , 4. Wigins, 5.

Poredak nakon 11. etape: 1. Richie Porte (Aus, Saxo bank) , 2. David Arroyo Duran (Špa, Caisse d'Epargne), 3. Robert Kišerlovski (Hrv, Liquigas) 1.56.


Podijeli: Facebook Twiter