Roba do tisucu kuna bez carine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od sljedece godine, prema neslužbenim informacijama, preko granice ce se bez carinjenja (placanja carine u iznosu od deset posto na robu cije je porijeklo izvan Europske unije te PDV-a u iznosu od 23 posto) umjesto u vrijednosti do 300 kuna, moci unijeti roba u iznosu od tisucu kuna.

Potvrdu ove informacije pokušali smo dobiti u Carinskoj upravi. U njihovom kompliciranom birokratskom odgovoru piše da je vrijednost robe koja se oslobada od placanja carine propisana uredbom o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobadanja od placanja carine i utvrdena je u visini do 300 kuna. Oslobadanje od placanja carine odnosi se na robu nekomercijalne naravi koju putnici iz inozemstva u osobnoj prtljazi unose u Republiku Hrvatsku.

S druge strane, navode, Zakon o porezu na dodanu vrijednost takoder propisuje oslobadanje od poreza na uvoz dobara koja se, prema carinskim propisima, smatraju robom za osobnu upotrebu, i to u vrijednosti do 300 kuna. Navedeni zakon na snazi je do 31. prosinca 2009. godine, kada na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je objavljen u Narodnim novinama broj 87/09.

Dakle, ukoliko izmjene zakona potvrde naše neslužbene informacije, mnogi ce Istrani koji odlaze u shopping u Italiju i Sloveniju granicu prelaziti s manje strepnje. Jer, budimo iskreni, tko to odlazi u kupovinu preko granice s 40 eura u novcaniku?!

Podsjetimo, povrat poreza na dodatnu vrijednost, ukoliko kupujete u Italiji, moguce je ostvariti za iznos veci od 150 eura, a u Austriji i Sloveniji veci od 75 eura. Povrat poreza na temelju ovjerenog racuna može se ostvari iskljucivo u prodavaonicama gdje je roba prethodno kupljena ili na temelju ovjerenog tax-free obrasca u svim poslovnicama udruženje TAX Refunda u inozemstvu kao i u vecim poslovnicama Hrvatskih pošta.


Podijeli: Facebook Twiter