Royal bez stečaja, umirovljenici bez dodatka

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Gotovo četiri tisuće umirovljenika, koji svoju dokupljenu mirovinu primaju preko Royal međugeneracijske solidarnosti, od srpnja su bez dodatka koji se prosječno kreće oko 400 kuna. Iako dokupljene mirovine ne isplaćuje šesti mjesec, nad Royalom još uvijek nije pokrenut stečajni postupak.

Naime, cijelo se vrijeme očekuje da će država "uskočiti" i makar privremeno preuzeti poslovanje Royala. No, kako za sada rješenja za to poduzeće nema, što najviše osjeća 3.860 umirovljenika kojima su poslodavci dokupili mirovinu, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) odlučila je svojim zakonskim prijedlogom tu situaciju razriješiti. HSU tako predlaže donošenje zakona o preuzimanju isplate dokupljenih mirovina.

Država bi, kako se predlaže, preuzela isplatu dokupljenih mirovina ostvarenih do 31. svibnja 2014. godine, a isplatu mirovina obavljao bi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje "na temelju evidencije o isplati tih mirovina, a po potrebi i podataka iz ugovora o dokupu mirovine zaključenih s pojedinim poslodavcima". Isplata dokupljenih mirovina, kako se predlaže, bit će preuzeta bez donošenja rješenja u upravnom postupku.

Državni proračun mjesečno bi za isplatu dokupljenih mirovina trebao osigurati 1,5 milijuna kuna, odnosno 18 milijuna kuna godišnje. "Budući da svake godine broj korisnika dokupljenih mirovina opada za pet do 10 posto, cijeni se da će u idućim godinama biti dostatno 17,1 do 16,2 milijuna, odnosno 16,25 do 14,6 milijuna kuna, u stalnom opadanju", navodi HSU u prijedlogu svog zakona.

– Situacija je nenormalna. Ako već država ne želi spašavati firmu, neka onda spasi ljude. Uostalom, država je još 2001. godine Royalu dala poseban porezni status – veli Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a. Dodaje kako nitko u državi nije rekao "ne" pronalasku rješenja za gotovo četiri tisuće umirovljenika, "ali očito je da oni ne bi spašavali firmu". Spašavanje firme, međutim, nije nešto na što računaju u Royalu. Još je u srpnju Ivo Bulaš, predsjednik uprave Royala u otvorenom pismu javnosti i državnim institucijama podsjetio da su već iskazali i iskazuju spremnost da državi prepuste vlasništvo i upravljanje nad Royalom u cilju zaštite korisnika i samog instituta dokupa mirovine. Proteklih mjeseci to je Bulaš ponavljao u nekoliko navrata.

- Vjerujem da još ima nade za institut dokupa mirovine. Pokrenuti stečaj je čas posla, ali onda gubimo i ljude i institut – veli Hrelja. Zahvaljujući angažmanu HSU-a 2013. godine donesen je zakonski okvir za poslovanje Royala. Naime, iako je tvrtka pune 24 godine radila, uz podršku države, do kraja 2013. godine njen status zakonski nije bio reguliran. No, zakon je došao prekasno, već kada su se u Royalu počeli nazirati ozbiljni problemi.

Moguće tužbe za neisplaćene rente

Državna i javna poduzeća, državna uprava kao i gradovi i gradska poduzeća, bolnice, ali i privatna poduzeća koristili su institut dokupa mirovine. Otpremnina za tehnološki višak korištena je za dokup mirovine, uz doživotnu rentu, a radnici su umjesto na burzu odlazili u mirovinu koja nije bila penalizirana. Umirovljenici, korisnici doživotne otpremnine, odnosno dokupljene mirovine sada bi svoje neisplaćene rente mogli sudski utuživati i to tako da tuže bivšeg poslodavca koji je sklapao ugovore s Royalom. No, iako je proteklih mjeseci bilo riječi o tome da će umirovljenici početi dizati tužbe, to se još nije dogodilo. Kako se može čuti, odvjetnici "ispituju teren", a umirovljenike je pokolebala informacija da bi ih samo akontacije za pokretanje tužbi stajale dvije tisuće kuna po osobi. (Gabrijela GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter