RMF: Pobjednik Aesthetic Empathy iz Sarajeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednik ovogodišnjeg natjecateljskog dijela četvrtog Rovinj Music Festivala je grupa Aesthetic Empathy iz Sarajeva. Bend sa šest članova originalnost duguje dvjema pjevačima koje im daju mogućnost sviranja u različitom stilovima: od metala do alternative. Drugo mjesto pripalo je četveročlanom bendu Frantic iz Novske, koji stvara svoj stil kombiniranjem raznih žanrova, a najutjecajniji su pop, funky i metal.

Treći je riječki 100%, nastao spajanjem benda Ishiaz i hip-hop trojca Hyena Lyrics, kojem se pridružio i DJ Jopa, pa imaju sedam članova i mnogobrojne mogućnosti u njegovanju osobitog stila koji nazivaju RapCore.

Četvrti je krčki četverac Buco i Kalašnjikovi, koji nakon pobjede na Prvomajskom inkubatoru priprema vlastiti album.

Na peto mjesto plasirao se rovinjski The Link 20 (koji Rovinjci čitaju kao Delikventi), nastao pred desetak godina kao srednjoškolski rock bend koji se stalno dopunjuje, a najvažniji su im nastupi kao predgrupe Elementala, Gustafa i TBF-a.

Šesto mjesto pripalo je peteročlanom bendu Merkur iz Kaštel Kambelovca, koji njeguje pop-rock stil s primjesama ostalih žanrova.

Šest finalista izabrano je između velikog broja bendova iz Hrvatske i inozemstva, koji su na natječaju organizatorima poslali svoje snimke. Svih šest bendova je nagrađeno pa će njihovi najbolji radovi biti uvršteni u kompilacijski CD.

Pobjednik će biti zastupljen s četiri pjesme, drugi s tri, treći s dvije, a ostala tri benda s po jednom pjesmom. CD će biti objavljen u izdanju rovinjskog Apeirona.

Bendove koji su se natjecali ocjenjivali su Darko Zgrablić iz Aperiona, Denis Budim iz Studija LA, Zoran Božić i Leo Modrić iz Studija DP, Igor Franković regionalni direktor radija Soundset te glazbeni pedagog Giorgio Sugar.

Drugog dana na festivalu je na veliku radost brojne publike nastupila grupa Opća opasnost. Županjska heavy metal rock atrakcija, predvođena Perom Galićem, izvela je pravi presjek svoje 20-godišnje karijere.

Naravno, publici je najbolje sjeo najveći hit grupe "Pobjeg'o sam", ali pjevala je i ostale pjesme grupe kao što su "Vrati se na svjetlo" i "Uzalud sunce sja".

Nastup je nosio nenadmašni Pero Galić, jedan od najboljih vokala naše rock scene. Izgleda da su mu najbolje sjele rock balade s posljednjeg albuma "Vrati se na svjetlo". Cijeli bend, koji u ovoj postavi svira od 1997., djeluje uigrano, a na sceni se najbolje snalazi atraktivni gitarist Vlado Soljačić Sojka.

Kao predgrupa Općoj opasnosti nastupila je obnovljena porečka Kultura predviđena osnivačima pjevačicom Đanom Šegon i gitaristom Danijelom Damjanovićem.

Izveli su najbolje numere s dva dosad izdana albuma kao i naslovnu s novog nosača zvuka koji pripremaju.

Neumorni organizatori Rovinj Music Festivala priređuju sutra besplatni doček Nove godine. U grijanom šatoru na gradskom trgu će od 20.30 sati nastupati Trio Evolution, Master Band i Dream Project. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter