Rješenje za spas zemlje vlada SDP-a i HDZ-a?

Neki smatraju da bi u hrvatskim okolnostima crveno-crna koalicija bila štetna (J. PREKALJ)
Neki smatraju da bi u hrvatskim okolnostima crveno-crna koalicija bila štetna (J. PREKALJ)

Nema sumnje da ishod njemačkih parlamentarnih izbora, u kojem je najizglednija velika "crno-crvena" koalicija najsnažnijih stranaka, bloka CDU/CSU i SPD-a, izaziva brojne reakcije u domaćoj političkoj javnosti.

Uz očekivane komentare o uspjehu demokršćanske prvakinje Angele Merkel, jedna od tema koja se nameće mogućnost je stvaranja hrvatske velike koalicije, odnosno vlade SDP-a i HDZ-a kojom bi se pokušalo premostiti probleme u kojima se zemlja nalazi te izbjeći razdoblje političke nesigurnosti.

- Mislim da je velika koalicija moguća, smatra politolog dr. Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja i objašnjava: "Modelski gledano, ona se može ostvariti. Ali, prije toga treba prestati 'gledati u retrovizor', stranke se moraju sporazumjeti o rješavanju aktualnih problema građana i napustiti ideološke svađe. Mislim da se trebamo ugledati na njemačko-austrijski model, gdje su velike koalicije normalna pojava, te stvoriti uvjete da i u nas to bude normalno.

Suprotnog je mišljenja, pak, politički analitičar Davor Gjenero: "Ne mislim da je velika koalicija u Hrvatskoj dobro rješenje. Između ostalog, nestalo bi oporbene kontrole vlasti koja je iznimno važna," smatra Gjenero. "Niti jedan veliki cilj ne bi se riješio formiranjem velike koalicije SDP-HDZ. U hrvatskim okolnostima bila bi i štetna.

Hrvatska u pregovorima s EU-om nije dobila mehanizme transparentnog donošenja političkih odluka, koji osiguravaju kontrolu vlasti i predstavljaju prepreku korupciji na visokim političkim razinama. U takvim okolnostima, potiskivanje političkog pluralizma značilo bi veliku opasnost od dodatne korupcije na najvišim razinama," komentira Davor Gjenero.

Spekulacije o velikoj, crveno-crnoj koaliciji u Hrvatskoj često se čuju kao odgovor na stvaranje koalicije HNS-IDS-HSU, odnosno liberalnog centra koji se smatra trećim političkim blokom za iduće izbore.

Posljednji istaknuti političar koji je javno predložio sastavljanje nove lijevo-desne koalicijske vlade bio je bivši premijer Nikica Valentić. Tu su ideju u svojim istupima podržavali i bivši premijer Josip Manolić, nekadašnji predsjednik Stipe Mesić i umirovljeni liberal Dražen Budiša. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter