Rješenje za LB u idućih mjesec i pol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je u petak u Bruxellesu da je sa slovenskim kolegom Janezom Janšom razgovarao o pitanju Ljubljanske banke, ali nije želio otkriti pojedinosti toga razgovora, izrazivši uvjerenje da će problem biti riješen u sljedećih mjesec ili mjesec i pol dana.

"Razgovarali smo jučer navečer i danas nekoliko puta i nastavit ćemo razgovarati da nađemo rješenje kako bismo izišli iz ove situacije, koja je nezgodna i za jednu i drugu državu. Neću ulaziti u genezu problema, tko je, što i kada trebao napraviti. Mi moramo rješavati praktične probleme u ovom cijelom postupku za koji očekujem da bude završen za mjesec, mjesec i pol dana", rekao je Milanović nakon završetka dvodnevnog summita Europske unije.

"Trebat će povjerenja između dviju strana jer nećemo sve moći riješiti na striktno pravni način, ovo je politički problem koji nas opterećuje već 20 godina", dodao je. 

Milanović je istaknuo da je temelj za njegovu vjeru da će taj problem biti riješen "želja i jedne i druge države da se to završi i da Hrvatska postane 28. članica  EU-a. Stekao sam dojam da je to želja i slovenske strane".

Na pitanje je li Hrvatska nakon ovoga razgovora spremna povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke, Milanović je rekao da ne želi ulaziti u detalje jer su se dogovorili da o detaljima neće govoriti "u interesu postupka".

"Na kraju, očito neće biti ni po našem ni po njihovom u potpunosti, to je uvijek u diplomaciji tako. Nebitno je što je tu osjećam kao pravdu, što osjećam kao ispravno, tu sam da branim hrvatske interese. To radim zajedno s prvom potpredsjednicom vlade Vesnom Pusić i nekim drugim ljudima iz vlade najbolje što možemo", rekao je.

Milanović je rekao da je o tome spreman razgovarati i u Hrvatskom saboru kada za to dođe vrijeme, ali da je to u nadležnosti vlade.

"U Hrvatskoj se zna što je čija odgovornost, moja vlada ne bježi od odgovornosti i neće prebacivati odgovornost na Sabor, ali sam spreman, kada za to dođe vrijeme razgovarati s kolegama iz Sabora, s drugim klubovima zastupnika, informirati ih o onome što se radi i kako se radi. U ovoj fazi je to posao vlade, kao što je posao vlade bio i memorandum za pitanje granice u Savudrijskoj vali", rekao je on. 

Potom je rekao nekoliko riječi i o memorandumu i pitanju arbitraže o spornoj hrvatsko-slovenskoj granici.

"To smo odradili, a dalje je na našim i međunarodnim stručnjacima da tu utakmicu odigraju kvalitetno, da se bore, da razmišljaju. Pozicije su poznate, za nas je to Badinterova komisija i crta ekvidistance, a što će odlučiti arbitraža to ne možemo tvrditi da znamo. Arbitraža ima dva zadataka, prvi je razgraničenje na kopnu i moru prema pravilima međunarodnog prava, a onda nakon toga tzv. "junction" i režim korištenja akvatorija prema pravilima pravičnosti, dobrosusjedskih odnosa i međunarodnog prava", rekao je Milanović.

Janša: Nazire se rješenje

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u petak u Bruxellesu da se nazire rješenje problema Ljubljanske banke, da je ideja obećavajuća, ali da je i Slovenija i Hrvatska još trebaju proučiti.

"Ideja je obećavajuća i mislimo da je potrebno još mjesec dana proučavanja i usklađivanja, koje se neće događati pred kamerama. Ako to uspješno riješimo, Slovenija će onda početi s postupkom ratifikacije pristupnog ugovora i s obzirom na naša ustavna i zakonska pravila, taj je postupak relativno brz", rekao je Jaša.

Janša, kao ni Milanović ne želi govoriti konkretnije o mogućem rješenju. Na pitanje je li dobio jamstva da će Hrvatska povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke, Janša je rekao da je to stvar potencijalnog dogovora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter