Rješenje za "garažno" ruglo u Kandlerovoj

Dio lokacije će se zatrpati, a dio otvoriti javnosti
Dio lokacije će se zatrpati, a dio otvoriti javnosti

Gotovo cijelo desetljeće od planirane gradnje garažne kuće na početku Kandlerove ulice u Puli ta bi površina konačno mogla biti barem donekle uređena.

Riječ je o lokaciji na kojoj je otkriveno najveće svjetsko nalazište amfora - pronađeno ih je više od dvije tisuće, i moguće je da su to bile prvo javne terme. Namjera investitora, PZ ulaganja i Romana Bindera, kojeg se povezivalo i s generalom Vladimirom Zagorcem, bila je da na toj lokaciji izgradi četverokatnu garažnu kuću. No, u startu je zapelo na arheologiji, a sada je vrlo izvjesno da će sve biti - ponovno zatrpano.

S PZ ulaganjima ugovor je 2004. potpisala ondašnja vlast na čelu s Lucianom Delbiancom. Već prvi radovi otvorili su dotad skriveni arheološki lokalitet, a investitor je bio obvezan financirati arheološke radove. Problem je što su PZ ulaganja vlasnici dijela zemljišta, što onemogućava razvrgavanje ugovora i davanje područja eventualno u novu koncesiju, a dodatni kamen spoticanja jest i činjenica što konzervatori još nisu donijeli dokument o završetku istraživanja tog područja, što je također navedeno kao jedan od uvjeta za razvrgavanje ugovora.

Stoga je jedina zakonska mogućnost bila da Grad postane skrbnik na temelju zahtjeva konzervatora, zbog nebrige vlasnika.

- Po zahtjevu Konzervatorskog odjela zatražili smo od ovlaštenog projektanta izradu projekta sanacije i konzervacije arheološkog nalazišta. Uskoro bismo mogli dobiti i projekt, a potom ćemo, u suradnji s Konzervatorskim odjelom, odlučiti o poduzimanju daljnjih mjera vezanih za tu lokaciju, kaže Damir Prhat, pročelnik gradskog komunalnog odjela.

Pulski Konzervatorski odjel, odnosno njegov pročelnik Zoran Glivarec, potvrđuje nam da ih je u nekoliko navrata kontaktirao ovlašteni projektant Zoran Šušulić od kojeg je Grad zatražio izradu projekta. Prema odgovoru iz pulskog Konzervatorskog odjela, očito je da će se lokacija u Kandlerovoj ulici - nasipavati. (G. ROJNIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter