Rješenje nije Plomin 3, vec sunce i vjetar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na državnoj razini na snazi je moratorij po kojem se do 2015. ne može graditi termoelektrana na ugljen, ali to ocito ne interesira predstavnike HEP-a, koji prodaju maglu i tvrde da bi treci blok Plomina bio duplo jaci od sadašnjeg s cak dva puta manje ispušnih štetnih plinova, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik.

Dodao je da je Istarska županija napravila kardinalnu pogrešku kada je 2008. izmijenila županijski prostorni plan i tako omogucila izgradnju Plomina 3, premda u tom istom planu i dalje postoji klauzula da se kao energent mora koristiti plin.

Rupnik smatra da Istra i dalje mora inzistirati na plinu te da price koje servira HEP i vodstvo Županije služe samo za obmanjivanje javnosti te da izgradnja treceg bloka nije potrebna dok god se ne iskoriste obnovljivi izvori energije koje Hrvatska gotovo da i ne koristi. Prije svega, kazao je, to su sunceva energija, vjetar i biomasa te centrale na potocima i rijekama.

- Žalosno je da nama u Hrvatskoj vjetroelektrane grade stranci, a mi to placamo. Nacionalna energetska strategija nije orijentirana na štednju energije i korištenje alternativnih izvora i pociva na razmišljanju da u zemlji treba graditi megacentrale i tako riješiti nezaposlenost i potaknuti gospodarski razvoj. Ništa nije poduzeto da se smanji potrošnja energije u cestovnom prometu ili domacinstvima, a apsurdno je da su štedni kucanski aparati daleko skuplji, što dokazuje da država nema interesa stimulirati manju potrošnju, veli Rupnik.

Po njegovim rijecima, ništa nije ucinjeno na zamjeni energenta u turistickim objektima na nacin da se u hotelima, umjesto nafte i mazuta, za kuhanje, grijanje i hladenje koristi plin.

Naglasio je da Austrija cak 18 posto potreba svoje energije dobiva iz biomase, dok se kod nas samo sanjari o gradnji velikih termoelektrana i centrala.

- Poznato je da prljava industrija pojedincima donosi najvecu zaradu, a mi ne smijemo dozvoliti da nam se dogodi ista prica kao s Rockwoolom. Ekonomija mora biti podredena ekologiji i na takvoj osnovi treba razvijati energetiku koja ce pokrenuti gospodarstvo. Svi mi izdvajamo sredstva za obnovljive izvore energije kroz cijenu potrošnje elektricne energije, medutim ta sredstva koriste medunarodne korporacije i tvrtke iz inozemstva koje svoje proizvode plasiraju na naše tržište, smatra Rupnik i dodaje da bi se za proizvodnju opreme za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj moglo zaposliti oko pet tisuca ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter