Rješenje ministarstva: Plomin C ekološki prihvatljiv

(snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
(snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u četvrtak je izdalo Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za rekonstrukciju termoelektrane Plomin, odnosno zamjenu bloka 1 blokom C u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta. Time je resor ministra Mihaela Zmajlovića zapravo prihvatio i mišljenje savjetodavnog stručnog povjerenstva koje je prije tri mjeseca dalo zeleno svjetlo studiji utjecaja na okoliš.

Ocjenom da je plominska "trojka" na ugljen snage 500 MW prihvatljiva s ekološkog aspekta, Hrvatskoj je elektroprivredi, nositelju projekta od državne važnosti koji će doprinijeti energetskoj neovisnosti, stvoren jedan od preduvjeta da zatraži lokacijsku dozvolu i drugu dokumentaciju.

Ovih je dana prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić poručio da će Plomin C, kao najveća investicija u povijesti zemlje ukupno vrijedna milijardu eura, biti realizirana najkasnije do 2017. godine.

- Za TE Plomin vrijedit će najstroži standardi zaštite okoliša te stroge mjere nadzora koje vrijede za slične objekte u EU-u, ističe u četvrtak u priopćenju ministar Zmajlović.

Iz njegovog je kabineta objašnjeno da će rekonstrukcija elektrane, uvođenjem najboljih dostupnih tehnologija, donijeti brojna poboljšanja u ekološkom segmentu. Nakon što plominsku "jedinicu" zamijeni četiri puta jači blok, smanjit će se - piše u priopćenju Ministarstva - emisija otpadnih plinova (sumpornog dioksida i dušikovih oksida, čestica) te očuvati visoka kvaliteta zraka u okolici pogona. Tome će pridonijeti i, kako se navodi, izgradnja silosa za ugljen, čuvanje i odvoz nusproizvoda (šljake, pepela i gipsa) u zatvorenim prijenosnim trakama i brodovima.

- U objedinjenim uvjetima ugrađene su i dodatne mjere zaštite okoliša tijekom rekonstrukcije postrojenja, poput povećanja visine privremenog dimnjaka na 175 metara umjesto prvotno predviđenih 135, do izgradnje novog dimnjaka visine 340 metara, tvrde u Ministarstvu.

Ističu i da će nove mjerne postaje za praćenje značajno brojnijih parametara kvalitete zraka biti uključene u državnu mrežu takvih uređaja, pa će javnost moći do informacija u svakom trenutku internetom. U Plomin Luci rezerviran je i prostor za postrojenje za "hvatanje" ugljičnog dioksida.

Županijski pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić veli, pak, da je izdavanje ovog rješenja Ministarstva za Plomin C "samo nastavak procedure", usprkos tome što su on i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, kao istarski predstavnici u povjerenstvu, osporili objedinjene uvjete zaštite okoliša i studiju utjecaja na okoliš (vode se kao jedinstveni upravni postupak). Te je dokumente od delegata iz regije u tom tijelu, podsjetimo, podržao jedino Valdi Runko, načelnik Kršana, općine na čijem se području većim dijelom nalazi elektrana.

- Planirani projekt ne zadovoljava odredbe ni Programa prostornog uređenja RH, a tako ni županijskog ni općinskog prostornog plana, rekao je Zidarić.  (Igor RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU U PETAK.


Podijeli: Facebook Twiter