Rješenja za unapređenje života stanovnika s obje strane granice


Na sastanku istarskog župana Valtera Flega sa slovenskom veleposlanicom Smiljanom Knez u ponedjeljak razgovaralo se i o očuvanju seoskih dobara na Ćićariji, čiji su korisnici hrvatski i slovenski državljani, a kojima se hrvatska država upisuje kao vlasnik zemljišta. Dogovoreno je kako će se nastojati povezati seoske zajednice obje države te apelirati prema hrvatskim vlastima da se zaštiti i očuva status seoskih dobara.

Među otvorenim pitanjima koje je potrebno riješiti, odnosno unaprijediti, župan Flego istaknuo je potrebu spajanja istarskog Ipsilona na mrežu slovenskih autocesta, sanaciju mosta na graničnom prijelazu Kaštel te otvaranje državne ceste na dionici Požane - Sočerga za sav teretni promet.

- Moramo se odmaknuti od pitanja same granice te početi zajednički tražiti rješenja da unaprijedimo život stanovnika s obje strane granice, a koja će poboljšati prometnu sigurnost, osigurati jači razvoj gospodarstva te smanjiti gužve i čekanja na granici, naglasio je župan s čime se složila i veleposlanica.

Kao partnerstvo koje Istarska županija želi ostvariti župan je izdvojio partnerstvo s Univerzom na Primorskem i Moskovskim državnim sveučilištem Lomonosov. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter