Rizničar pulskog HDZ-a ponovo osuđen zbog prijetnji

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

"Nakon što je rizničar pulskog HDZ-a Marko Šteko u prošlosti pravomoćno osuđen zbog prijetnji smrću bivšoj predsjednici gradskog ogranka HDZ-a Lovorki Tomičić, sada je protiv njega donesena nova, nepravomoćna, presuda također zbog prijetnji smrću protiv druge osobe. Sramotno je što je rizničar naše stranke već nakon prve presude, a s ovom drugom presudom šteta koja se nanosi pulskom HDZ-u je još i veća. Kako osoba osuđena za ovakva djela obnaša bilo kakvu funkciju u stranci?", javio se našem listu jedan od članova pulskog HDZ-a.

Čelnici gradskog ogranka bez komentara

Poznato je u prošlosti da se, umirovljeni vojni veterinar, Šteko verbalno prijetio smrću županijskoj veterinarskoj inspektorici, a tada gradskoj i županijskoj vijećnici, Lovorki Tomičić, zbog čega je taj slučaj okončan pravomoćnom presudom gdje je proglašen krivim. Ovog puta, zbog istog nedjela, nepravomoćna presuda je donesena zbog druge veterinarske inspektorice. S obzirom da je Šteko rizničar gradskog HDZ-a i član njihova Predsjedništva, nadležne gradske i županijske HDZ-ovce upitali smo kako je moguće da (ne)pravomoćno osuđena osoba zbog prijetnji smrću i dalje bude na funkcijama u stranci.

Predsjednik i tajnik gradske organizacije HDZ-a Zrinko Kajfeš i Ivica Butorac nisu željeli komentirati slučaj pravdajući se da je to privatna stvar i nema veze sa strankom. Tek je Butorac napomenuo da se ovime želi diskreditirati HDZ-e. S druge strane predsjednik istarskog HDZ-a Ivan Bubić, za razliku od gradskih kolega, jasno je poručio što će županijski HDZ učiniti.

- Nadležna tijela stranke pomno će razmotriti ovaj slučaj i reagirati u skladu sa Statutom naše stranke, kratko nam je rekao Bubić, izrazivši žaljenje što se cijeli slučaj uopće dogodio.

Predsjednik Kluba HDZ-a u Skupštini Istarske županije Marino Roce, pak, jedini nam je duže komentirao slučaj, osudivši u startu ponašanja člana, za koja je upoznat još i ranije, iako smatra da nije samo Marko Šteko naštetio stranci.

Predsjedništvo već jednom raspravljalo o tome

- Poznato mi je da dugi niz godina traje ovaj međusobni sukob i prepucavanja i slažem se da Šteko u dijelu nije u pravu, ali s druge strane možda ni prema njemu postupci nisu bili primjereni. Nisam sudac i ne želim se petljati u osobne stvari članova, ali znam da je i Šteko podnio prijavu zbog prijetnji upućenih njemu. Općenito, sve to skupa ne smatram primjerenim stranci jer joj se nanosi šteta, ali tome pridonose i jedni i drugi. Ta obostrana netrpeljivost nanosi nam štetu, rekao nam je Roce.

Za kraj smo komentar o svemu upitali i Šteku, koji kaže da HDZ nema veze s ovim slučajevima, te ističe da će se staviti na raspolaganje nadležnim tijelima stranke i poštivati njihovu odluku nakon što im obrazloži slučaj. Za kraj nam je tek rekao da se već jednom raspravljalo o njegovom "slučaju" na Predsjedništvu gradske organizacije te je i "suprotstavljena" strana rekla da slučaj nema veze sa strankom već je privatne prirode. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter