Riznica znanja o povijesti i sadašnjosti Buzeštine

Matija Nežić, Mirjana Pavletić i Silvana Pavletić (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Matija Nežić, Mirjana Pavletić i Silvana Pavletić (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Znanstveni skup Buzetski dani održan je danas u Narodnom domu i u svom jubilarnom, 45 izdanju, okupio jedanaest predavača koji su obradili teme iz područja povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnografije te postao međunarodni, s obzirom da je uz predavače iz Hrvatske, u njemu sudjelovao i predavač iz Italije.

- Zahvaljujući tom neprekinutom slijedu 45 znanstvenih skupova i sudjelovanju brojnih stručnjaka istraživača, znanstvenika i zaljubljenika u zavičajnu baštinu, organizator skupa Katedra Čakavskog sabora Buzet i suorganizator Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", uspijevaju redovito objavljivati i Buzetski zbornik, riznicu znanja o svekolikoj povijesti i sadašnjosti Buzeštine, istaknula je potpredsjednica Katedre Mirjana Pavletić.

Najdugovječniji znanstveni skup u Istri, koji se održava u povodu obilježavanja gradskog praznika i tradicijske pučke fešte Subotine, otvorio je gradonačelnik Siniša Žulić, a u njega je svojim izlaganjem o Buzeštini i rijeci Mirni u antičkim povijesnim vrelima, uvela mr. sc. Kristina Džin (Sveučilište u Zagrebu, Hrvatski studiji).

- U povijesnim vrelima spominju se podaci o postojanju raznih termalnih izvora za kojih nema arheoloških dokaza. No, Mirna je svojom erozijom i sedimentima tijekom tisućljeća mijenjala svoj tok, te zasigurno u dubinama čuva zavjetne tajne i arheološke tragove bogate povijesti, zaključila je Džin.

Govoreći o prapovijesnim gradinama na Ćićariji, dr. sc. Kristina Mihovilić (Arheološki muzej Istre, Pula) istaknula je da je dva nova naselja utvrđena bedemima, otkrio Nenad Kuzmanović obilaskom terena u sklopu projekta Kunfini i znamenja - oznake granica i međa u Istri od srednjeg vijeka do našeg doba; jednu na vrhu od Šterne zapadno od Dana, drugu na vrhu Kosmačić iznad graničnog prijelaza Jelovice. Za oba lokaliteta dokumentaciju je izradio Dario Maršanić. Fina Juroš-Monfardin (Arheološki muzej Istre, Pula) govorila je o zaštitnim arheološkim radovima u kapeli Sv. Roka u Roču. Na temelju dokumenata koje je pronašao u Državnom arhivu u Veneciji, prof. dr. sc. Slaven Bertoša (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), osvrnuo se na obnavljanje palače rašporskog kapetana u Buzetu koncem XVIII. stoljeća. Dott. Paolo Sluga Matija Nežić (Buzet) istražio je životni put odvjetnika Marcella Marchesinia, rođenog u Buzetu 1754. godine, sina Girolama, računovođe ureda rašporskog kapetana i Nicolette Agapito. Završnim predavanjem o urbanoj Istri, skup je zaključio dr. sc. Zdenko Balog (POU Križevci).

Ujedno su predstavljene njegove knjige Gradovi kontinentalne Hrvatske i Gradovi Jadranske Hrvatske, Stil grada - Tragovima identiteta hrvatskih gradova u izdanju VEDA-e Križevci. (NAPISALA Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter