Riznica znanja o buzetskom zavicaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Buzetski zbornik godinama predstavlja riznicu zavicajnog znanja, a svojim sadržajem i obimom prerastao je u svojevrsnu enciklopediju i kroniku Buzeštine, istaknula je Elena Grah Ciliga, predsjednica Katedre Cakavskog sabora Buzet, predstavivši najnoviju 36. knjigu godišnjaka. Promocijom zbornika, kao i drugih zavicajnih publikacija Piquentine, u Buzetu je pocelo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige.

Najdugovjecniji godišnjak istarskog sjevera ukljucuje 34 knjige i dvije bibliografije te na dosad objavljenih devet tisuca stranica predstavlja radove više od 300 autora s temama iz buzetske povijesti, povijesti umjetnosti, lingvistike, etnografije, školstva, kulture, gospodarstva i sporta. Najnoviji, 36. broj zbornika, kazala je Grah Ciliga, na oko 400 stranica donosi 38 priloga te literarne radove cetrnaest autora. Glavni sadržaj svih dosadašnjih zbornika, pa tako i ovog, sacinjavaju prilozi predstavljeni prethodno na znanstvenim skupovima Buzetski dani, koji su ljetos obilježili 40. obljetnicu.

Zbornik je objavilo Izdavacko poduzece «Josip Turcinovic» iz Pazina. Suizdavaci su Katedra Cakavskog sabora Buzet i tamošnji POU «Augustin Vivoda». Uz glavnog i odgovornog urednika mr. Božu Jakovljevica, u uredništvu su još Elena Grah Ciliga, Dražen Vlahov iz Pazina i dr. Tanja Peric Polonijo iz Zagreba. Na naslovnoj stranici, koja od 24. broja ima novi prepoznatljivi dizajn, reproducirana je slika akademskog slikara Harija Ivancica iz ciklusa «Zemlja».

U osvrtu na izdavacku djelatnost Buzeštine Mirjana Pavletic, ravnateljica Ucilišta, istaknula je da se jedan mali Buzet godišnje u prosjeku može pohvaliti s desetak novih naslova koji po sadržaju, mjestu izdanja ili pak autorstvu pripadaju Piquentini - zavicajnoj zbirci Buzeštine.


Podijeli: Facebook Twiter