Riznica uspomena pazinskih likovnjaka

Predsjednica Društva Nada Putinja
Predsjednica Društva Nada Putinja

Velikom izložbom koja će sutra biti otvorena u pazinskom Spomen domu Društvo likovnih stvaratelja Pazin obilježit će 40 godina djelovanja. Izložba je prozvana "Riznica uspomena", a na njoj će, kako kaže Nada Putinja, predsjednica DLS Pazin, 45 autora izložiti 90-ak radova. Osim sadašnjih i bivših članova DLS-a na ovoj će doista velikoj izložbi svoje radove izložiti i gosti.

Društvo likovnih stvaratelja Pazin danas ima 36 aktivnih članova, a od utemeljenja do danas kroz udrugu pazinskih likovnjaka prošlo je više od stotinu slikara amatera, ali i profesionalaca koju su se kasnije afirmirali na domaćoj likovnoj sceni. Putinja ne krije zadovoljstvo velikim odazivom autora i brojem prijavljenih djela, što dokazuje koliko aktualni, ali i nekadašnji članovi DLS-a drže do likovnog izražavanja.

Sve je krenulo 1975. godine

Sve se pokrenulo 1975. godine kada je skupina pazinskih zanesenjaka i zaljubljenika u likovnu umjetnost organizirala skupnu izložbu "Radničko kulturno stvaralaštvo Pazin". Nakon te izložbe Miháel Cséplö, doajen pazinske likovne scene, okuplja entuzijaste koji od tada počinju kontinuirano, svakog svibnja izlagati na godišnjoj izložbi radničkog kulturnog stvaralaštva. U sklopu priprema za obilježavanje 1000 godina Pazina, 1983. godine, na poticaj Ivana Ladavca, Marije Ivetić i Ivana Jakovčića formiran je početkom 1982. godine Inicijativni odbor za osnivanje Likovne grupe u kojem su bili Miháel Cséplö, Nevio Ćus, Anton Meden, Tomislav Šen, Ivan Hekić, Anton Rabak i Mirjan Rimanić. Tada novoformirana Likovna grupa djelovala je u sklopu Radničkog kulturno umjetničkog društva "Roženice" koje je okupljalo dramsko-recitatorsku grupu, likovnu grupu, grupu za promociju glazbe i mješoviti pjevački zbor. Prvi voditelj Likovne grupe bila je Marija Velan, nastavnica likovnog odgoja u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu, a u ožujku 1993. godina izabrano je novo vodstvo na čelu s Cséplöm. Novo je vodstvo prionulo uređenju galerije na Trgu Male fontane, a svi su radovi izvedeni dobrovoljno uz veliku materijalnu pomoć pazinskih poduzeća i poduzetnika. Najviše je truda i osobnog rada u uređenje galerije uložio Cséplö, tadašnji i kasniji dugogodišnji predsjednik DLS-a.

Galerija je svečano otvorena skupnom izložbom članova 21. prosinca 1983., a prema sačuvanoj Knjizi dojmova izložbu je razgledalo više od 450 posjetitelja. Ova je knjiga kao i nebrojena raznovrsna dokumentacija sačuvana zahvaljujući požrtvovnosti i ponajprije pedantnosti Miháela Cséplöa. Tako će Cséplö i prigodom obilježavanja 40. obljetnice DLS-u predati još jedan album i DVD s dokumentima, novinskim člancima i fotografijama djelovanja pazinskih likovnjaka u najnovijem razdoblju. To će, kaže Putinja, svakako upotpuniti svjedočanstva o djelatnosti DLS Pazin, koje od svibnja 2010. djeluje u novoj "LG galeriji" u Ulici Jurine i Franine. 

Edukacija slikara amatera

Ovih je dana u "LG galeriji" poprilična gužva jer su u noj skupljaju radovi za veliku obljetničku izložbu. Uz to po njenim su zidovima slike nastale tijekom nedavno završenog slikarskog tečaja. Naime, tijekom vremena ukazala se potreba za edukacijom slikara amatera pa je DLS-a 2010. godine počelo organizirati tečajeve crtanja i slikanja. Pravi takav tečaj vodila je Nadija Erdfeld Vlaketić, nakon nje Luiza Ritoša, a nedavni tečaj slikanja uspješno je okončan pod vodstvom Anite Pilat, ujedno i voditeljice galerije.

Društvo likovnih stvaratelja Pazin ovog proljeća provodi projekt "Obojimo sivo šarenilom".

- Zapravo radi se o radionicama slikanja na kojima će se slikati slike koje će se potom darovati pazinskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja, kako bi se oplemenili njihovi prostore i u njih unijela vedrina likovnog šarenila, dodaje Putinja, koju veseli što su se akciji odazvali brojni članovi DLS-a ali i građani koji nisu njihovi članovi, a među njima su i slikari članovi udruga iz Novigrada, Poreča i Pule.

- Pazinski likovnjaci pozivaju sve one koji imaju umjetničkog talenta i žele sudjelovati u ovom humanitarnom projektu da im se pridruže utorkom u 19 sati u "LG galeriji", poručuje Putinja. Ističući kako se projekt "Obojimo sivo šarenilom" provodi entuzijazmom i volonterskim radom pazinskih likovnjaka uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva putem projekta Fond gradova i općina.

- Osim velike slavljeničke izložbe 18. svibnja u Spomen domu, članovi DLS Pazin postavit će 19. svibnja izložbu "Boje glazbe" u vrsarskom hotelu Pineta, a ovih dana pridružuju se članovima Mješovitog zbora Roženice iz Pazina u programu F.A.K.S. - Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva", kaže Putinja. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter