Riznica informacija o pazinskom identitetu


U sklopu obilježavanja 750. obljetnice pazinske župne crkve u Muzeju Grada Pazina otvorena je izložba "Župna crkva sv. Nikole u Pazinu", a tom je prigodom predstavljen i istoimeni vodič s tekstom na četiri jezika. Informativna izložba o pazinskoj župnoj crkvi, kako je na otvaranju rekla Maja Zidarić, ravnateljica MGP, uz Denisa Visintina suautorica izložbe, doprinos je gradskog muzeja ovoj visokoj obljetnici. Pojasnivši kako se izložba sastoji od nekoliko dijelova, panoa, a na njima su predstavljeni kronološki pregled pazinske crkve od prvog spomena župe 1178. i gradnje župne crkve 1266. godine. Nakon toga slijede prikazi povijesno umjetničkog razvoja crkve, njene arhitekture, fresko oslika, nadgrobnih ploča, baroknih oltara i bogate opreme poput kaleža, pokaznica i oltarnih pala. Pazinski župnik Mladen Matika uz "Josip Turčinović" d.o.o nakladnik vodiča i prospekta izložbe naglasio je kako ova crkva govori o našim korijenim, o našem identitetu, životnom putu i postavljanju cilja naših svekolikih nastojanja, a svemu tomu svjedoči i ova izložba. Stoga je zahvalio svima koji su utkali svoje namalo znanje i trud u materijale i događaje koji pomažu uvođenju u svu složenost i slojevitost godišnjice pazinske župne crkve. Uz mnoge vrijedne tekstove na izložbi i u vodiču nalazi se više kvalitetnih fotografija i s tog aspekta vidimo koliko je važnih i trajnih plodova značajnih za župu i širu zajednicu iznjedrila ova godišnjica drevne ljepotice, kako je Matika nazvao crkvu sv. Nikole u Pazinu.

Otvarajući izložbu pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, istakao je kako pazinska crkva, ali i ova izložba govore o našoj prošlosti, ali i crkvenim dostojanstvenicima važnim za naše kulturno nasljeđe, jer su uz vjerske obavljali i prosvjetiteljske dužnosti. Dodao je kako crkva sv. Nikole bez dobročinitelja koji su u nju ulagali tijekom povijesti nebi izrasla u ovakvo zdanje. Danas su tu dužnost preuzeli Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pazin i Hrvatski restauratorski zavod, stoga je čestitao svima koji su radili na ovoj izložbi i doprinosu obilježavanja Dana Grada Pazina i  visokoj obljetnici pazinske župne crkve.

Predstavljajući vodič, autor teksta Josip Šiklić, napomenuo je kako se radi o prilagodbi teksta njegove monografije "Crkva sv. Nikole" objavljenoj 2006. Vodič na 80 stranica uvodno donosi crtice iz povijesti Pazina, povijesti župe i pazinske prepoziture, te povijest gradnje crkve od 1266. do početka 20. stoljeća i otkrića fresaka u njenom svetištu. Najveći dio sadržaja posvećen je unutrašnjosti crkve u kojoj se ističe poligonalno svetište iz 1441. s freskama i raznim predmetima viske umjetničke vrijednosti, a tu su i vrijedni barokni oltari s nedavno restauriranim palama. Uz brojne fotografije vodič donosi i tlocrt crkve s obilježenim smještajem slikovnih prikaza i drugih vrijednosti, poput kaleža, pokaznica i štafelajnih slika postavljenih na zidove crkve i sakristije. Šteta što na izložbi i vodiču nisu spomenute nove spoznaje obznanjene nakon što je objavljena monografija "Crkva Svetog Nikole u Pazinu", jer kako je Šiklić na predstavljaju rekao, znanstveno je osporeno autorstvo pazinskih fresaka anonimnom slikaru iz kruga Jakoba Suntera, a i značajne su restauratorske intervencije. Bez obzira na to pazinska se župna crkva, kao rijetko koja u okruženju, može podičiti vlastitim bogato ilustriranim vodičem.

Program otvaranja izložbe svojom je pjesmom oplemenio Mješoviti pjevački zbor "Roženice" iz Pazina. (Tekst i foto M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter