Recept je jako prilagodljiv, pa povrće možete stavljati po vlastitoj volji, a umjesto piletine možete koristiti svinjski lungić ili ili junetinu, a u obzir dolaze i kozice
Topli dani ljude obično tjeraju iz kuhinje i svi traže recepte za brza i jednostavna jela koja će ih držati što manje u blizini štednjaka. Današnji recept koji predlažemo su rižini rezanci s povrćem i piletinom. Recept je jako prilagodljiv, pa povrće možete stavljati po vlastitoj volji, a umjesto piletine možete koristiti svinjski lungić ili ili junetinu, a u obzir dolaze i kozice. Ako nemate wok, jelo možete pripremiti u dubokoj tavi. Čak ni rižini rezanci nisu neophodni, dobri će biti i spaghetti ili bavette.
Sastojci za 4 osobe: 200 g rižinih rezanaca, 300 g pilećih prsa, 150 g šampinjona, 350 g tikvica, 200 g mrkve, 100 g cvjetića brokule, 1 mladi luk, 100 g svježeg špinata, 2 žlice umaka od soje, 8 g svježeg đumbira, 1 ljuta papričica, 500 ml povrtnog temeljca, sol, papar
Priprema: Za pripremu ovog jela najvažnija je dobra priprema. Za početak sve sastojke treba narezati. Pileća prsa narežite na trakice. Đumbir ogulite i također narežite na tanke trakice. Narezati mladi luk na kolutiće, a tikvicu i mrkvu na štapiće. Ljutoj papričici ukloniti sjemenke i također ju nasjeckati. Gljive očistiti i narezati na ploškice. Brokulu oprati i izdvojiti male cvjetove koji ne traže dugu pripremu.
U woku zagrijati ulje, dodati papričicu, đumbir i mladi luk. Pržiti ih na srednje jakoj vatri tri do četiri minute. Dodati tikvice i mrkvu, cvjetiće brokule, zatim gljive i na kraju špinat narezan na trakice. Dodati žlicu sojina umaka i podliti s malo povrtnog temeljca. Kušati i po potrebi začiniti solju i paprom. Povrće mora ostati hrskavo tako da nakon par minuta valja dodati meso. Kada je meso gotovo (piletini treba jako malo vremena) ukloniti s vatre. Rižine rezance skuhati prema uputama na pakiranju, procijediti, preliti hladnom vodom i još jednom procijediti i ubaciti u wok s ostalim sastojcima. Dodati još žlicu sojina umaka, staviti na jaku vatru još dvije minute i odmah poslužiti. (Ana Braškić/NL)