Rizicna ulaganja u Skiper

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijski mediji gotovo svakog dana objave neku pricu o Hypo banci i njenim navodnim mutnim poslovima u Hrvatskoj. Posljednji primjer je clanak u beckom dnevniku Der Standard, a koji je prenio Poslovni dnevnik. U njemu se navodi izvješce Ernst & Younga, revizorske kuce koju je Bayern LB angažirao 2007. da provjeri due diligence u Hypo grupi i njenim tvrtkama u Hrvatskoj. Nacelo due diligence prevodi se kao "pažnja dobrog gospodara", te podrazumijeva savjesno ponašanje u nekom poduzecu ili profesiji.

Der Standard zakljucuje u svom clanku da je Hypo grupa hotelske projekte u Hrvatskoj prekomjerno kreditirala te se na tim plasmanima nije adekvatno osigurala. Kao primjer kreditiranja navodi se tvrtka Rezidencija Skiper, koja je investirala u turisticki projekt Adriatic Kempinski u Savudriji. U clanku Poslovnog dnevnika istice se da je taj projekt Ernst & Young vec 2007. opisao kao "akutan" što se tice naplativosti kredita te ga je Hypo 2006. pokušavao prodati trecoj strani, no nije našao kupca.

Tvrtka Skiper je, prema analizi revizora, uz pomoc Hypovih kredita investirala 171 milijun eura u projekt s hotelom, apartmanskim naseljem i golf igralištem, a pritom je uložila, navodno, 12 posto vlastitog kapitala. Tijekom 2006. navodno je pala odluka da se projekt "zbog nerentabilnosti" izmijeni i proširi te da se izgradi i hotel. U tom trenutku Hypo je pristao povecati kredite sa 119 na 149 milijuna eura. Glede Skiper rezidencije, i u samoj Hypo banci su pocetkom 2007. shvatili da ta projektna tvrtka kao nositelj investicije nece moci placati rate kredita jer prodaja apartmana ne ide po planu. Status quo projekta u ožujku 2007. bio je da Skiper Hypu mora vratiti još 122 milijuna eura kredita te da za 45 milijuna eura banka nema odgovarajucu hipoteku. Ernst & Young je napomenuo i da je banka 2007. ušla u suvlasništvo Skipera, prenosi izmedu ostalog Poslovni dnevnik, koji je upitao Hypo banku o cinjenicama iznesenima u clanku, a iz banke su odgovorili da ne mogu komentirati napise u medijima vezane za tu temu jer se odnose na podatke koji podliježu zakonskoj obvezi cuvanja bankarske tajne.

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI U SRIJEDU U GLASU ISTRE PIŠU P. GREGOROVIC I T. KOCIJANCIC


Podijeli: Facebook Twiter