Riviera: Kreativna atmosfera na otoku Sveti Nikola

Sudionici kolonije s predstavnicima Valamara
Sudionici kolonije s predstavnicima Valamara

"Osnovni kriteriji su da su to dobri slikari i dobri ljudi, a u radu je jedino pravilo… da nema pravila", uz osmjeh nas uvodi u ovogodišnju porečku 31. slikarsku koloniju Riviera njen selektor Đanino Božić, napominjući da se uvijek dogode zanimljive interakcije, prijateljstva i buduće suradnje.

I time već daje naslutiti poticajnu kreativnu atmosferu u zajedničkom privremenom atelieru nekadašnjeg restorana Splendid na otoku Sveti Nikola. Ovdje se još ovu subotu druže i stvaraju  Francuskinja Francoise Rohmer, Matija Bobičič iz Maribora, Opatijka Miljenka Šepić, Elvis Berton iz Pazina i Zagrepčanin Sebastijan Dračić.

Uz njih je kist uzeo u ruke i sam Božić, nakon što još dvoje najavljenih sudionika nije uspjelo doći u Poreč. Zanimljivu je grupu autora različitih generacija, senzibiliteta i izričaja okupila turistička tvrtka Riviera Adria iz grupacije Valamar, koja će svoju već impozantnu zbirku obogatiti njihovim svježim ostvarenjima.

Među sudionicima je 26-godišnji Matija Bobičič koji u Mariboru završava pedagoški fakultet, dosad se predstavio s više samostalnih izložbi, a dobitnik je i nagrade Transgeneracije za mlade slikare.

- Radim uglavnom ekspresionističke stvari, što je možda pomalo neobično u vremenu u kojemu je trend novi realizam. Uzori su mi Picasso i Francis Bacon. Ovdje se bavim dekompozicijom i rekompozicijom nekih entiteta koje je teško definirati i koji izlaze iz mene.

Istražujem ih i koristim platno kao medij za upoznavanje samog sebe i tih svojih demona, objašnjava nam Matija. Dodaje i da ambijent s prekrasnim krajolikom i puno svjetlosti utječe na njega, pa su mu i slike svjetlije nego inače, a tu je i dodatna motivacija za stvaranje koja dolazi od kolega.

Francoise Rohmer u svojim radovima istražuje i koristi moć boja i različite teksture. Za našeg posjeta su to bili u prvom redu živi tonovi žute, u koje je namjeravala unijeti kontraste te hipnotizirajući plava na minimalističkim platnima.

Cijenjena autorica koja se predstavlja knjigama umjetnika i surađuje s mnogim poznatim pjesnicima svoj je artistički i društveni kredo izrazila i osnivanjem udruge Boje Mediterana, kojom okuplja slikare iz mediteranskih i europskih zemalja kako bi doprinijela stvaranju svijeta koji ne robuje novcu i zna cijeniti iskrenu umjetnost. Tako nastale radove prezentira u raznim gradovima i školama, ukazujući mladima na apsurdnost rasizma, vrijednost umjetnosti i svih ljudi, bez obzira odakle dolaze.

Travnjake nesvakidašnjih boja izradila je Miljenka Šepić, koja je iz ove kolonije već ponijela lijepe uspomene 1986. godine. "Ova je livada žuta, a na njoj su tratinčice i trave. Najprije izabirem boje kojima ću prikazati svjetlosti i sjene, a zatim, kako bih između njih smirila vibraciju, ritmički "sadim" biljke", objašnjava nam simpatična umjetnica, naglašavajući da je energija prisutna u njenim slikama radost. Od nje doznajemo i da je poseban osjećaj stvarati u tako lijepom i opuštajućem okruženju.

Bez tako žive palete, ali s fascinirajuće realističnim prikazom živih motiva predstavlja se Sebastijan Dračić. Njegov je zalazak sunca izrađen na istom principu koji vezuje sve radove iz ciklusa u posljednje dvije godine. Ciklus još traje, a naziv će dobiti kad bude kompletiran. "Zapravo sam imao u planu raditi drugu sliku, ali kad sam prvi dan na otoku došao na plažu i vidio more i zalazak sunca plan se u trenutku promijenio", ispričao nam je, uz riječi pohvale i za dobro društvo.

Elvisa Bertona u atelieru nismo zatekli, budući da se razbolio i nešto ranije vratio kući, ali je uz zidove lako bilo prepoznati njegova ostvarenja koja kombiniraju stilizirani crtež, grafizme i slikarstvo.

Uz njih su i Božićeve slike, sasvim drugačijeg ugođaja. Radi se o romantičnim, nježnim prikazima prirode i dvorca Isabella na otoku, koji kao da su formirani od pastelnih cvjetnih latica i krila leptira.

Umjetnike su krajem tjedna obišli predstavnik Uprave Filip Močibob i specijalistica marketinga Nives Matić, koji su ih pozdravili u ime Valamara i čestitali im na uspješnom radu. Rezultate tog rada moguće će biti vidjeti na izložbi 31. slikarske kolonije Riviera, koja će u Galeriji Zuccato biti otvorena tijekom ožujka. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter