Riviera Adria i Plava laguna povećale plaće radnicima

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Nakon četiri kruga pregovora, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i turistička tvrtka Riviera Adria dogovorili su povećanje plaće za zaposlene u objektima u Poreču, Rapcu i na Krku u iznosu od 2,13 posto, čime startna osnovica za obračun plaće iznosi 3.370 kuna, izvijestio je na konferenciji za novinare Valter Knapić, sindikalni povjerenik STUH-a u ovoj tvrtki. Ovo će se povećanje početi primjenjivati od 1. lipnja.

- Očekivali smo nešto bolji rezultat, odnosno da će poslodavac imati obzira prema svojim radnicima nakon sezone, ali nažalost uspjeli smo povećati samo na ovaj iznos. Osim toga, dogovorili smo i da će s plaćom za studeni svaki radnik koji bude radio duže od tri mjeseca počevši od 1. svibnja dobiti linearno isti iznos po navedenoj skali ostvarenja GOP-a (gross operating profit - bruto operativna dobit). Ako se ostvari GOP iznad 100,01 podijelit će se 700 tisuća kuna, a ako GOP bude iznad 101,01 podijelit će se 1,05 milijuna kuna, rekao je Knapić.

Područna povjerenica STUH-a Zinka Kadum rekla je da je prva tvrtka u regiji koja je povećala plaće radnicima bila Plava laguna, za nešto više od 2 posto, što znači da osnovica za izračun plaće iznosi 3.550 kuna, pomnožena s koeficijentom radnog mjesta. To se povećanje primjenjuje od 1. travnja.

- Sindikat je tražio da porast plaća prati rast životnih troškova, koji je prije iznosio 4,7 posto, a u ožujku je bio 3,7 posto, pa smo bliži tom iznosu. Plava laguna pored toga radnicima isplaćuje dodatak na plaću u iznosu od 500 kuna za srpanj i kolovoz. Ova tvrtka ima i najbolji kolektivni ugovor u regiji, a njegov pročišćeni tekst primjenjivat će se i na radnike u riječkoj Bonaviji, rekla je Kadum. Što se tiče Maistre, rekla je da su kod njih pregovori još u tijeku.

- Možemo biti zadovoljni rezultatima u nekoliko turističkih tvrtki i tome da u ovoj krizi dolazimo do povećanja plaća. Činjenica je da ne uspjevamo ostvariti sve svoje zahtjeve u pregovorima, ali uvijek nam je cilj da ne idemo ispod visine inflacije, rekao je Salvino Bibulić, regionalni povjerenik STUH-a za Istru i Kvarner. Osvrnuo se i na povećanje plaća u drugim turističkim tvrtkama u Istri - umaški Istraturist od 1. listopada prošle godine povećao je plaće za 2,2 posto, pulski Arenaturist od 1. studenog lani za tri posto, a Jadranka na Malom Lošinju za 3,3 posto. Kadum je zaključila da bez obzira što plaća ne raste uvijek kako bi STUH želio, činjenica je da se turističke kompanije ulažu u edukaciju radnika, imaju sistematske preglede za radnike ili, kao u Rivieri Adriji, imaju stimulativno nagrađivanje radnika. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter