Rivi novi drvored od više vrsta stabala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok je kod nekih Puljana sjeca stoljetnog drvoreda na rivi izazvala tek tiho žaljenje, puno više reakcija izazvala je najava o sadnji novog drvoreda, i to kuglastog javora. Zbog cega je izabrana upravo ova vrsta, koja slici plasticnom stablu za poslovni prostor, upitali su se mnogi Puljani, kao i zbog cega se ponovno ne mogu posaditi stabla crnike ili neke primjerenije vrste koja uspijeva na istarskoj obali.

Obrativši se Herculanei, koja je javnost obavijestila o odluci gradskog Upravnog odjela za prostorno uredenje o sjeci drvoreda, odgovoreno nam je da uopce nije rijec o projektu ovog komunalnog poduzeca. Upravni odjel za prostorno uredenje projekt prebacuje na Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu, a iz njega, pak, stižu najave da ce se o buducem drvoredu ipak puno studioznije promišljati jer predstoji dovoljno vremena do kraja izgradnje obalnog kolektora kada ce se riva krajobrazno urediti.

S druge strane, kako nam pojašnjavaju ugledni strucnjaci, crnika nije problem tijekom suncanih ljetnih dana, kada stvara ugodnu sjenu. Crniki je mana što zbog zimzelene guste krošnje zaklanja sunce zimi okolnim zgradama.

Strucnjaci krajobraznog uredenja isticu da je rješenje s kuglastim javorom bila tek jedna od varijanti prilikom prvog prijedloga rješenja. Kako se situacija promijenila, i dobilo se vrijeme za izradu novog rješenja, strucnjaci ce izraditi nove varijante, u obzir uzeti sadnju više vrsta drveca na rivi.

Razmišljaju da bi prilikom uredenja javnog prostora namijenjenog gradanima svakako trebalo pitati za mišljenje gradane. Upravo stoga pripremaju listu mogucih vrsta stabala, o kojima ce se diskutirati kada se bude naziralo konacno rješenje krajobraznog uredenja rive. Za kraj tek zakljucuju da ukoliko oni odlucuju, novi drvored ne bi cinile palme, a pogotovo ne stabla maslina. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter