Rivendell Sauvignon blanc i Santa Chiara


Piše Emil PERDEC

Ime vina: Sauvignon blanc
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: Winery Rivendell
Lokacija: Onrust river, Južna Afrika
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Pijat sirovih dondola
Ocjena: 9/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 10 Eera (Wine & Co)

Rivendell Sauvignon blanc

U zadnjih par godina često čitamo o tome kako dosta mladih ljudi napušta Hrvatsku u potrazi za boljim životom. Kad malo bolje razmislimo, nije to ništa novo na ovim prostorima, jer ljudi su davno iz naših krajeva odlazili u bijeli svijet. Tako je i moja draga prijateljica Ana skupa sa svojim zaručnikom odlučila svoju sreću potražiti na dalekom Novom Zelandu, te nas preko facebooka obavještava o svojim kretnjama. Nedavno je u Aucklandu bila u muzeju te naletjela na sjajnu priču o obitelji Babich koja je davno emigrirala iz Dalmacije te na dalekom otoku izrasla u jednu od najjačih vinarija. Njihov primjer nije usamljen, jer treba spomenuti i familiju Fistonich koji su utemeljili vinariju Vila Marija koja je jedna od najpoznatijih na Novom Zelandu. Uz Dalmatince jako brojni su bili i Austrijanci, a jedni i drugi nisu bili prisutni samo na Novom Zelandu, nego i u Južnoj Africi.

Nedavno sam na kušanje dobio interesantan Sauvignon blanc iz Južne Afrike iz male vinarije Rivendell. To je pojam koji se pojavljuje u Međuzemlju, izmišljenoj pokrajini iz Gospodara prstenova i predstavlja neobičnu i lijepu mikrolokaciju. Ovu vinariju osnovao je pred desetak godina austrijski poslovni čovjek Heimo Thalhammer, koji je ljepote Južne Afrike upoznao još kao student te se zaljubio u ovaj lijepi kraj, te je 2004. s partnerima osnovao vinariju. a prvu berbu imali su 2011. godine. Inače familija Thalhammer od davnina se bavila vinogradarstvom u Štajerskoj na samoj granici Austrije i Slovenije.

Vino ima lijepu zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos dolazi prepoznatljiva nota novo svjetskog sauvignona bijeloga s notom soka bazge i listom pomidora te ananasa i limete, kasnije se otvara i nota bijeloga papra i malo travnatih nota, pa onda mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima sjajnu svježinu i ugodnu mineralnost te ga krasi srednje tijelo. Vino je u solidnoj ravnoteži, mada malo prevladava desna strana sa svježinom. Intenzivnost okusa je izražena, a okus je solidno trajan te mi na after tasteu daje malo gorčine i notu ananasa, a ima i finu kakvoću te je harmonično. Ovo vino može živjeti još barem dvije godine, a sljubio bih ga sa sirovim dondolama. Vina ovoga proizvođača uskoro bi trebala biti u asortimanu vinoteke Cicibela u Rovinju.

 

Ime vina: Cuvee "Santa Chiara"
Godina berbe: 2013.
Proizvođač: Domaine "Koquelicot"
Lokacija: Gračišće, Hrvatska Istra
Temperatura serviranja : 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Riblji file od grdobine s tartufima
Ocjena: 9/10
Čaša: Bourgundy Riedel Glass
Cijena (mpc): 75,50 kn (Cicibela, Rovinj)

Santa Chiara

Istarska vinska scena svake je godine sve interesantnija jer se svake godine javljaju novi igrači na sceni, s novim idejama i ti novi tjeraju one postojeće na aktivnost, jer ako se uspavaš nije dobro. Krajem prošlog stoljeća, sjećam se da su se pojavili i prvi stranci u Istri koji su radili vino. Bio je to Wolfgang Ernst, Austrijanac koji je pokrenuo proizvodnju vina u Bajkinima, u susjedstvu vinarije Rossi te je trajao samo par berbi, no vina su mu bila dobra. Odnedavno se je na istarskoj vinskoj sceni pojavila i vinarija koja se zove Domaine Koquelicot, a smještena je u Gračišću. Ovu malu vinariju osnovali su Jacqueline Marovac i Olivier Ertzbischoff , ljudi koji su dugi ni godina živjeli u inozemstvu. Ovi vinski zanesenjaci u svojem podrumu rade vina od malvazije i chardonnaya interesantnih imena: Epicura, Santa Chiara, Fugaz i Belaigra, a odnedavno su u ponudi i dva pjenušca Luna i Kontempo.

Danas bih s Vama podijelio svoje viđenje cuveea Santa Chiara koja je na ovogodišnjoj Vinistri osvojila bronzu, što je dobar početni uspjeh za ovu mladu vinariju. Dakle, ovo vino je kupaža chardonnaya koji daje karakter i malvazije koja daje lokalni štih, eleganciju i lepršavost. Grožđe je nakon berbe bilo na kratkotrajnoj maceraciji, a potom je slijedilo školovanje u malim bačvicama od francuskog hrasta. Vino ima lijepu zlatno žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto, i čak ide prema gustome. Da bi se vino bolje pokazalo, dao sam mu veću čašu da se nadiše. Ipak, treba mu malo zraka. Dok mi čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, te se lagano oslobađa u čaši! Na prvi nos dolazi mi nota kompota od dunje, prati ga potom nota dima i suhe trave, kasnije dolazi i nota citrusa. a potom se javlja i nota korice kruha kao kod šampanjaca. Dakle, mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično je toplo i ugodno mekano no s druge strane djelomično je svježe, ima prisutnost tanina i sjajnu mineralnost, a krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, mada mu ipak malo prevladava lijeva mekana strana ! Intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa dosta dugo traje, dok mi se na after tasteu javlja nota pečene jabuke ! Vino je harmonično, lijepo se pije, u dobroj je formi i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem četiri godine. Gastro preporuka bila bi file od grdobine s umakom od bijeloga vina i crnim tartufima!


Podijeli: Facebook Twiter