Rive u Umagu i Novigradu dobivaju nove molove

Radovi na umaškoj rivi su u tijeku
Radovi na umaškoj rivi su u tijeku

U prvu fazu sanacije carinskog gata u Umagu uložit će se 2,1 milijun kuna, a za novigradski gat 2,6 milijuna kuna, izvijestio nas je ravnatelj Lučke uprave Umag – Novigrad Sergio Stojnić. Po njegovim riječima ovaj posao bi e trebao okončati do polovice lipnja.

- Gatovi dugo nisu bili održavani, pokušali smo ih nekako sanirati, no to nije bilo dovoljno. Stoga smo odlučili infrastrukturu u potpunosti dovesti u red. Radovi bi trebali biti gotovi do sredine lipnja. U prvu fazu u Umagu spada sanacija gata, dok će se daljnja rekonstrukcija nastaviti nakon turističke sezone, najvjerojatnije u rujnu, kaže Stojnić.

Novi granični prijelaz na rivi

- Trenutno se odvijaju podmorski radovi, nakon čega slijedi popločenje. Također, radimo i temelje za budući novu kućicu graničnog prijelaza, od priključaka, vode, struje i slično.

Unatoč tome što su radovi u tijeku, umaški granični prijelaz je i dalje u funkciji. U drugoj fazi slijedi rušenje postojeće kućice u kojoj je smještena granična policija. Ona se danas nalazi na nezgodnom mjestu, nasred šetnice i nije funkcionalna. Granični prijelaz, veli Stojnić, treba biti u skladu sa Schengenskim pravilima, stoga će nova kućica biti izgrađena na samom gatu.

- Što se pak tiče Novigrada, tamo je također u tijeku sanacija gata, ali i dijela operativne obale. Trenutno se završava dio podmorskih radova, nakon čega slijedi popločenje. Zadovoljni smo kako teku radovi, veli Stojnić.

Nedavno su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelji lučkih uprava potpisali ugovore o izgradnji, sanaciji i rekonstrukciji objekata podgradnje u lukama otvorenima za javni promet, vrijedne ukupno 50 milijuna kuna.

Tim je povodom Lučka uprava Umag-Novigrad dobila dva milijuna kuna, koji će biti uloženi u sanaciju gatova. Do sada su iz Ministarstva dobili više od četiri milijuna kuna, Grad Umag je izdvojio 500.000 kuna, Grad Novigrad 120.000 kuna, a Županija po 300.000 kuna. (Tea GRGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter