Rivau je svet Martin ki iz mošta dela vin

Vinski biskup u konobi Valenta Crnića
Vinski biskup u konobi Valenta Crnića

Sveti Martin u istoimenom naselju nedaleko od Buzeta omiljen je svetac u dvojakoj ulozi. Zaštitnik mjesta ujedno je zaštitnik vinogradara i vinara, pa u tom dijelu Buzeštine od davnine s posebnim veseljem slave Martinju. Vinska svetkovina zadnjih dvadeset godina obilježava se i krštenjem mladog vina.

"Rivau je svet Martin ki iz mošta dela vin, iz sake bačve en kvartin!" odzvanjalo je Svetim Martinom i okolnim zaseocima. Gromkim je glasom vinski biskup najavljivao sinoć svoj dolazak u seoske konobe gdje je dijelio sakrament krštenja, a vesela procesija trajala je satima sve dok i zadnja kapljica iz seoskih konoba nije pokrštena u vino.

U uhodanom vinskom obredu raspoložene vinare i vinogradare nije omela niti nezapamćeno jaka bura koja je na Martinju zahvatila sjever Istre.

"Mošte, ja te krstin u vino, u ime onega ki te je storiv, u ime presvetega sv. Martina i duha, od katerega mošt kuha i da nan buš vajk dela dobro, a ne slabo i da ne greš na bersa. Boh daj kleti." Riječi su kojima je mladi vinski biskup Danijel Vivoda uz pomoć ministranta Marina Flega, krstio mošt.

Na viskom putu našlo se ukupno sedamnaest konoba u kojima vino rade po staroj užanci za osobne potrebe, a kada je sav mošt pretvoren u dobro domaće vino, mještani Svetog Martina i okolnih sela su se okrijepili na večeri u Društvenom domu uz ovčetinu i kupus. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Beramci blagoslovili brente vina
Beramci su sinoć tradicionalno, na spomen-dan župskog patrona, koncelebriranom misom u župnoj crkvi koja nosi ime sv. Martina proslavili blagdan toga zaštitnika mjesta.

Svečanu misu predvodio je staropazinski župnik Željko Zec koji je po okončanju misnog slavlja blagoslovio tri starinske brente koje su u hram unijeli mladići iz Berma i okolice.

Simbolizirajući zajedništvo u njima se miješaju mlada vina svih beramskih vinara. Osobita je to tradicija ove župe koja se na Martinje održava već 30 godina, pa su svečanoj misi uz domaćeg župnika Ivana Macinića koncelebrirali trviški župnik Ante Žufić, motovunski župnik Graciano Živolić te pazinski župnik Mladen Matika.

Blagoslovljeno nije samo vino kao plod vinove loze, već i težaci, vinogradari i vinari koji su mukotrpno obrađivali vinograde da bi dobili ove plodove prirode.

Proslava je nastavljena u obližnjoj staroj školi, gdje je gostima ponuđeno posvećeno mlado vino te domaći kolači koje su spravile Beramke, a nije uzmanjkalo ni glazbene potpore za što su se pobrinuli domaći harmonikaši.

Dva je dana ranije, u subotu, u organizaciji beramske omladine u istoj staroj školi održan rock koncert "Rokajmo za Martina 2" na kojem su nastupili opatijski Shaiones te Bez identiteta i Greenfly iz Pazina. (A. DAGOSTIN)

Ližnjan: Vraćanje tradiciji pun pogodak

Višednevna proslava zaštitnika Ližnjana Sv. Martina završena je na Martinju bogatim programom. Općina, Turistička zajednica i mnogobrojni mještani pobrinuli su se vratiti obilježavanje Martinje što bliže tradiciji i to se pokazalo kao pun pogodak.

Nakon svečane mise u župnoj crkvi Svetog Martina održana je tradicionalna procesija kroz selo usprkos nemilosrdno hladnoj buri, a zatim je uslijedio i blagoslov mladih vina po konobama. U poslijepodnevnim satima u općinskoj se sali skupilo mnoštvo ljudi koji su došli pogledati zbor KUD-a Kuje, mališane iz dječjeg vrtića Bubamara i osnovne škole Ližnjan te ližnjanske kantadure Aleksandra Tana Misdarisa i Franka Boljuna koji su na tanko i debelo zakantali dvije stare pjesme koje su opstale još samo u Ližnjanu, "Putem gremo rožice" i "Listiću moj bijeli".

U općinskoj sali bili su izloženi i kolači koje su izradile vrijedne ližnjanske domaćice, izvukavši na svjetlo dana najstarije recepte kolača pripremanih na ovaj dan - poveticu, stari kolač i "pan di španja". 

U prostorijama DND-a Ližnjan lagano se zakuhavalo natjecanje u pripremi kiselog kapuza, a svoje vještine pokazale su ekipe DVD-a Ližnjan, Marčana i Fažana, PŠRRD Marlera, Smiljevac i Lako ćemo. Vrsni chefovi Dušan Černjul, vlasnik Vela Nere, i Sandro Savić, vlasnik Galiole, ocijenili su da su najbolji kapuz spremili Ližnjanci iz PŠRRD-a Marlera, drugo mjesto dodijelili su ekipi Lako ćemo, a treće vatrogascima iz DVD-a Fažana.

Dobra atmosfera dodatno se zakuhala večernjim nastupom The Night Express Banda. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter