Rivalstvo na stranu, važan je Plomin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U klupama Skupštine Istarske županije oštro suprotstavljeni, a u biznisu zajedno za domaci projekt s Vladom i protiv vanjskih investitora. Ocito, lokalni interes i, uostalom, novac pobijedili su, bar nakratko, politicke razlike izmedu istarskog župana Ivana Jakovcica, predsjednika IDS-a, te clana Uprave i jednog od suvlasnika Adris grupe Plinija Cuccurina, celnika Ladonje i vijecnika u istarskom parlamentu, gdje cini glavnu opoziciju Jakovcicu.

Mada se i dalje jednako ne vole, a kako se cini ni ne komuniciraju bolje ne što bonton nalaže, ljuti politicki protivnici naci ce se zajedno u projektu gradnje zamjenskog bloka termoelektrane Plomin na ugljen, vrijednog 800 milijuna eura, za što je ozbiljno zainteresirana tvrtka Adris, spremna na širenje svojih poslovnih interesa van dosadašnjih gabarita duhanske industrije i turizma.

Župan Jakovcic ne odustaje od stava da, i bez natjecaja na kojem inzistira dio ljudi u Vladi, domaci kapital treba imati slobodan ulaz u velike investicije, a pogotovo u strateški sektor energetike, dok Cuccurin istice da su njegovi politicki stavovi njegova privatna stvar, dok je politika Adrisa jasna i javna, a to je interes za ulaganje u energetiku.

Pregovori izmedu Istarske županije, Vlade i Adrisa izvedeni su bez izravnih susreta Jakovcica i Cuccurina, cime je izbjegnuta mogucnost da se zbog osobnih animoziteta projekt ugrozi. Pregovore je u ime Adrisa vodio predsjednik Uprave Ante Vlahovic.



- Plinio Cuccurin nije bio ukljucen ni u jedan razgovor na relaciji Jakovcic - Vlahovic - Kosor. Bilo je razgovora u troje, i bilateralno, i ja sam bio nedavno u Adrisu u Rovinju, ali nisam se susretao s Cuccurinom, kaže Jakovcic.

Najavljuje da ce se i dalje snažno boriti u Vladi da upravo Adris ude u projekt, zato što ta tvrtka na raspolaganju ima ogroman kapital, a normalno je da župan priželjkuje ostanak istarskog novca na svom podrucju.

- Dosta je politickog nasilja u Hrvatskoj, da nam se stalno namecu neki vanjski investitori. Energetika je prevažan sektor da bi došla u ruke bilo kojih stranih vlasnika, kaže Jakovcic i tvrdi da u svemu nema nikakve politike ni politizacije, a kamoli politicke trgovine ili pogodovanja ikome.

- Nepotreban je natjecaj kad imamo ozbiljnog domaceg investitora. Kad bi se radilo o hotelima ili turizmu, ja bih prvi bio za natjecaj, ali ovo je strateški nacionalni interes Hrvatske, a Adris je stabilna, ozbiljna i odgovorna tvrtka, uvijek socijalno osjetljiva. Adris nikad nikog nije prevario, govori Jakovcic, smještajuci osobne politicke ambicije Cuccurina u sferu za njega nebitne politicke grupacije.

No, ne treba zaboraviti da je nezavisni kandidat Plinio Cuccurin prošle godine na lokalnim izborima dugogodišnjeg župana Jakovcica "natjerao" u drugi krug. Takoder, Cuccurin planira izaci na parlamentarne izbore u 8. rijecko-istarskoj izbornoj jedinici, gdje je uvjeren da može s partnerima iz Akcije mladih i Liste za Rijeku osvojiti najmanje jedan mandat. Istovremeno, Uprava Adrisa nastupa apsolutno jedinstveno oko projekta Plomin, a Cuccurin ni kad nastupa u ime Ladonje, logicno, nije protiv novog bloka TE Plomin koji ce kao energent koristiti ugljen.

- Odluka o gradnji ne samo novog bloka u TE Plomin, nego i treceg dimnjaka, donesena je davno ranije, pri izmjenama županijskog prostornog plana zaslugom IDS-a, i samo je rezultati studije utjecaja na okoliš mogu omesti...Normalno da ce uz to tvrtka iz Istre voditi racuna i o svim mehanizmima u zaštiti okoliša, kaže Cuccurin.

- Nino Jakovcic nije mi ni prijatelj ni suradnik, naši sustavi vrijednosti su razliciti. Srecom, shvatio je da se mora družiti s uspješnima, što je njegov napredak, kaže Cuccurin.


Podijeli: Facebook Twiter