Riva zasad neće biti zatvorena za promet

Razmatra se mogućnost da središnji dio rive bude zatvoren za promet od 16 sati (Arhiva GI)
Razmatra se mogućnost da središnji dio rive bude zatvoren za promet od 16 sati (Arhiva GI)

Ideja o zatvaranju dijela rive za promet, od križanja s Ulicom sv. Ivana (semafori) do ulaza na Uljanikov otok, za sada se neće ostvariti.

Namjera da se zatvori središnji dio rive za promet da bi se na 600-tinjak metara realizirala šetnica sa svim ugostiteljskim i popratnim sadržajima te novom urbanom opremom pričekat će neka bolja vremena, odnosno barem završetak velikih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje kružnog toka u Šijani, proširenja obilaznice i plinofikacije.

Presudnu negativnu ocjenu ovoj ideji dao je Savjet za promet Pule, koji je utvrdio da bi se zbog zatvaranja rive trebalo ukinuti ionako premalo parkirnih mjesta na glavnim prometnicama u središtu grada.

Negativno mišljenje dalo je i brodogradilište Uljanik, kojem je prometna riva, kako tvrde, neophodna za normalno poslovanje.

- Želim istaknuti da je ideja za zatvaranjem ovog dijela rive za promet proistekla upravo od naših sugrađana. Vjerujem da je velik dio ljudi bio iznenađen pogledom na veliku i slobodnu površinu bez vozila neposredno pred početak radova na obalnom kolektoru pa sam stoga zaprimio velik broj zahtjeva od sugrađana da rivu po okončanju radova ne bi trebalo više otvarati za promet.

Kako je zatvaranje rive za promet pitanje od strateške važnosti za daljnji razvoj Pule, iskoristili smo protekli period da bi o ovoj temi svoje mišljenje izrekao što već broj građana, ali i gospodarskih subjekata i institucija koje su smještene na tom području, pojašnjava pulski gradonačelnik Boris Miletić

- Vodili smo se mišlju da odluka koja se u konačnici donese bude ona koja će građanima u budućnosti osigurati najveću ekonomsku dobrobit, a da se pritom ne umanji kvaliteta života naših sugrađana koji stanuju na tom području.

Zatvoriti ovaj dio grada za promet te do jučer ključne prometnice pretvoriti u pješačke zone, ambiciozan je i radikalan potez, stoga smo i odluku o tome željeli donijeti isključivo na temelju javnog konsenzusa, kaže Miletić.

No, bez obzira na to što je javnost tu ideju podržala, a gotovo svi gradski vijećnici koje smo tada kontaktirali (Tomičić, Grbin, Mužinić, Nefat) izrazili su joj podršku, za sada se ona neće realizirati.

Doduše, i dalje ostaje cilj na rivi omogućiti šetnicu, barem na dijelu od kolosijeka do mora. Pogotovo što je poznato da je na rivi potrebna sanacija obalnog zida pa je gradska uprava ušla i u pregovore s konzervatorima te je moguće popločavanje dijela rive od kolosijeka do mora i postavljanje urbane opreme da bi se dobila kvalitetna šetnica. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter