Riva: Sve spremno za polaganje 200 metara cijevi

"Godzile", kako ih mnogi već zovu, neprekidno rade na rivi
"Godzile", kako ih mnogi već zovu, neprekidno rade na rivi

 

Radovi na rivi i dalje teku uobičajenim tempom i dogovorenom dinamikom. Prema riječima direktora Herculanee Igora Starog ukupno je dosad izgrađeno 70 posto zaštite građevne jame i to u cijelosti u sektorima 1 i 2, a sada se radi u sektorima 3 i 4.

- Položeno je i 13 betonskih elemenata i u istoj tolikoj dužini fekalnih cijevi u Flacijusovoj ulici. Na rivi je pak položeno 150 metara cijevi i odrađeno je 40 posto dužine zaštite jame, pojasnio je direktor Stari.

S obzirom da se najavljivalo da će se radovi odvijati u dubokim rovovima, direktor pojašnjava da su na rivi iskopani rovovi u koje se polažu cijevi duboki tri, četiri metra, a u Flacijusovoj pet, šest.

- U dijelu rive još uvijek se radi o iskopanom tek površinskom sloju, dakle ne o kanalima u koje će se polagati cijevi, tako da su oni iskopani samo radi zaštite jame, a uskoro će se i na toj dionici položiti 200 metara cijevi, ističe direktor Stari.

Upitan je li bilo kakvih iznenađenja, pogotovo s obzirom na prisutnost arheologa na gradilištu, kaže da za sada može reći da svi radovi teku prema planu, iako posljednjih dana ima određenih nalaza. No, u dijelu Flacijusove sada započinju iskope na većim dubinama pa bi se mogao očekivati i veći interes konzervatora za istraživanje, rekao je direktor Stari i detaljnije podatke o nalazima najavio za idući tjedan. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter