Riva bez kanalizacije, obilaznica grbava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na uobicajenom druženju pulskog gradonacelnika Borisa Miletica s novinarima govorilo se o petodnevnoj proslavi Praznika rada i Dana oslobodenja Pule, uredenju Pule i izgradnji komunalne infrastrukture te o prometnim rješenjima koja bi trebala dovesti do bolje protocnosti prometa. No, gradonacelnik je spomenuo i da je razocaran zbog odstupanja od nekih planova, iako te projekte ne vodi gradska vlast.

- Iznenadila nas je neuspjela nabava koju u ime Svjetske banke provode Hrvatske vode. Iako je Gradsko vijece dozvolilo radove tijekom turisticke sezone, sve je ocito prolongirano za kraj ljeta. Olakšat ce nam to promet tijekom sezone, ali bili bismo sretniji da je projekt zapoceo. Odgada to izgradnju fekalne odvodnje i cišcenje Pulskog zaljeva, kao i projekt uredenja rive.

Sve skupa prolongirat ce se za šest do osam mjeseci, no to nece utjecati na našu namjeru da sve to ostvarimo, rekao je gradonacelnik te je najavio, osim ove za promet dobre vijesti, skorašnje postavljanje pet privremenih kružnih tokova na raskrižjima obilaznice i dovršetak nove pulske obilaznice od Stancije Peliceti do Medulinske ceste, odnosno Pomera.

Osim pozitivnih promjena u prometu, Miletic je nakon petodnevnih dogadanja u povodu Praznika rada i Dana oslobodenja Pule za 6. svibnja najavio otvaranje, odnosno završetak nadogradnje, Osnovne škole Veruda istaknuvši da ce to biti veliko olakšanje za ucenike, roditelje i ucitelje koji su posljednje dvije godine radili u tri smjene, a uskoro ce im se sav dvogodišnji trud isplatiti uvodenjem jednosmjenske nastave.

Uz to, naglasio je i da se uz veliku pomoc udruga i gradana ureduje okoliš na mnogim lokacijama u gradu te da su gradani ekološki sve osvješteniji.

Gradonacelnik je komentirao i posljednje propuste u projektima izgradnje komunalne infrastrukture te je istaknuo da u njima završnu rijec imaju strucnjaci.

- Nakon što je izvedba obilaznice zadovoljila tehnicke uvjete, prilikom okoncanja radova uocili smo deformacije i zatražili nova ispitivanja te je IGH potvrdio nepravilnosti. Medutim, još uvijek strucnjaci nisu utvrdili uzrok deformacija i onda je teško dati odgovor zbog cega je do toga došlo u svega godinu dana nakon otvaranja obilaznice.

Inzistiramo na otkrivanju uzroka, a možemo samo jamciti da cemo iskoristiti sve mehanizme zaštite naših investicija, potvrdio je Miletic, koji na kritike gradana o ucestalim otkopavanjima i zatrpavanjima istih kanala prilikom plinofikacije i rekonstrukcije ostalih komunalnih mreža pojašnjava da drugi komunalci ne mogu pratiti ritam Plinare.

Miletic istice da Plinara bez problema prati planiranu dinamiku radova s obzirom na to da ima osiguran novac, dok sva ostala komunalna poduzeca nemaju te stoga izvode projekte kada ga osiguraju pa otud i nemogucnost da se sve izvede istovremeno.

- Pogotovo je to slucaj s Vodovodom i Herculaneom, kojima u izmjenama cijene vode nismo išli na povecanje cijene za vecinu potrošaca, cak nauštrb eventualnih gubitaka pa stoga izvode investicije kad uspiju osigurati novac, zakljucio je Miletic. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter