Ritošina malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija Istarska
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Ritoša
Lokacija: Porec, Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzijusa
Gastro-preporuka: carpaccio od hobotnice
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 56 kuna (Cicibela Rovinj)

Obitelji Ritoša vinarstvo i vinogradarstvo je zapisano u genima, kao mnogim istarskim familijama. Dugi niz godina se vino radilo za osobne potrebe, no prije pet Vili Ritoša se odlucio na ozbiljnu proizvodnju i krenuo u nju sistematski, precizno te planski, a rezultati su poceli dolaziti vec nakon par godina u obliku zlatnih medalja na Vinistri.

Ovogodišnja zlatna medalja bila je nekoliko centimetara kraca od najbolje svježe malvazije Klaudija Tomaza. Vina Ritoša su relativno novi proizvod na istarskoj vinskoj sceni, no u kratko vrijeme uspjeli su se dosta dobro pozicionirati. Vrlo bitan detalj u ovoj prici je odluka Vilijeve najmlade kcerke Ane da upiše poljoprivrednu školu te nastavi ono što je njezin otac zapoceo.

Ana ce ovoj prici zasigurno dati novu dimenziju sa svojom strucnošcu te angažmanom u radu vinarije. Osobno mi je jako drago kad vidim s koliko entuzijazma mladi istarski vinari poput Ane prilaze poslu, a prekrasno je vidjeti i da imamo lijepe mlade vinarke koje ne zaostaju za talijanskim, francuskim i austrijskim nasljednicama vinskih kuca koje vidam na sajmovima vina.

Vinogradi obitelji Ritoša nalaze se u okolici sela Radmani u neposrednoj blizini Poreca, na dubokoj istarskoj crvenici koja je okrenuta blago prema jugozapadu. Vrlo važan detalj je da imaju vlastiti bunar s vodom na posjedu pa nemaju problema s navodnjavanjem te primjenjuju navodnjavanje kap na kap. Osim Malvazije istarske, Ritoša proizvodi i jako dobar cabernet sauvignon te teran, a planira i širenje na neke nove sorte. Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro, djelomicno gusto.

Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin ugodan i elegantan. Prvo mi nailazi nota cvijeta bagrema, potom agruma koji pocinju s narancinom koricom te limetom, a nastavljaju se sa zelenom jabukom te prema kraju idu na travnatu livadu pred košnju te u trenutku osjecam i notu egzoticnog voca, no samo u tragu. Dakle, miris ima djelomicno bogatu kompleksnost i ugodan je i fin.

Okusom je suho, djelomicno toplo prema toplome te djelomicno mekano. S druge strane, s obzirom na berbu, ima lijepu svježinu te izraženu mineralnost. Vino je punoga tijela, lijepo je uravnoteženo, ima izraženu intenzivnost okusa te je trajno u ustima. Harmonicno je i spremno za trošenje u ovim toplim danima uz razne morske delicije.


Podijeli: Facebook Twiter