Ritošin sustav ne-boja

Luiza Ritoša u MMC-u Luka
Luiza Ritoša u MMC-u Luka

Izložba mlade likovne umjetnice Luise Ritoša otvorena je u pulskom Multimedijalnom centru Luka. Autorica je ovom prilikom izložila novi ciklus slika pod nazivom «Energetski sustav ne-boja».

- Ovaj likovni projekt izaziva uznemirujući doživljaj. Ritoša likovnim sredstvima prati vlastiti proces u koji ponire služeći se intuitivnim. Pred nama se nižu aksiomi trenutaka koji razgaljuju osobno stanje. Sklad je postignut idejnim okvirom unutar kojeg svi radovi, svaki pojedinačno, grupe koje su se dogodile i kompletan postav predstavljaju nedjeljivu cjelinu. Komunikacija s promatračem ostvarena je na dvjema razinama: promatrača i pojedinog rada bez obzira na pozicioniranje u prostoru i rad kao dio niza ili grupe, što ovisi o postavu. Ovaj ciklus Luise Ritoše ujedno problematizira zbirku, galeriju, muzej - piše, uz ostalo u katalogu koji prati izložbu likovni kritičar Eugen Borkovsky.

Ciklus se sastoji od desetak radova u kojima Ritoša propitkuje monokromni izraz u slikarstvu, a čiji  konačni efekt komunicira s prostorom. U pojedinim ostvarenjima slikarica daje primat formi i bavi se teksturom slike čija reljefnost iskače iz dvodimenzionalnog karaktera plošnog slikarstva. U izrazu eksperimentalnog  karaktera, autorica je osobnom potragom došla do vrlo smjelih rješenja koja su iznjedrila nekoliko vrlo kvalitetnih slika koji spadaju u kategoriju klasične apstrakcije.

Luisa Ritoša rođena je u Pazinu. Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, studij likovne kulture, izborni predmet slikarstvo. Od 2007. god. predsjednica je udruge Arterija suvremene umjetnosti Rijeka, od 2008. god. vodi radionice crtanja i slikanja u udruzi Leonardo. Član je HDLU-a Rijeka. Živi i radi u Rijeci.

Izložba u organizaciji MMC-a Luka može se razgledati do 6. listopada. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter