Ritoša predsjednik Zeca, ali ne i njegov clan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni dva i pol mjeseca otkad je legalno upisan u registar udruga kao predsjednik poreckog Lovackog društva Zec Nino Ritoša nije dobio kljuceve Lovackog doma na Stanciji Kaligari niti išta od potrebne dokumentacije te ne može voditi društvo, rijeci su kojima nam se obratio ovaj prvo smijenjeni pa ponovno vraceni predsjednik.

Smijenjen je s cela Zeca na skupštini održanoj krajem 2008., na kojoj je za novog predsjednika izabran Anton Struja i u toj funkciji upisan u registar udruga. Ritoša se žalio Ministarstvu uprave zbog nezakonitosti u sazivanju skupštine, a Ministarstvo je žalbu prihvatilo te ukinulo rješenje kojim je Struja upisan u registar te dostavilo predmet na ponovni postupak. Ured državne uprave u Puli ne uvažava stajalište Ministarstva i opet donosi rješenje kojim upisuje Struju kao predsjednika koji može zastupati društvo.

Ritoša ponovno ulaže žalbu Ministarstvu uprave koje je prihvaca i samostalno rješava predmet tako da odbija zahtjev za upis u registar udruga. U meduvremenu Struja daje ostavku i 2009. za novog je predsjednika izabran Lenjin Rakovac. U svibnju ove godine Ministarstvo uprave daje naputak Uredu državne uprave u Puli da se odbija zahtjev za upisom Rakovca kao predsjednika i da se stanje vraca u ono prije protuzakonitosti. Ured državne uprave sredinom srpnja ove godine briše Rakovca, a Ritoša opet biva upisan kao predsjednik Zeca.

- Zahtijevao sam da se obavi primopredaja dužnosti i kljuceva Doma, ali je Lovacko društvo odbilo obaviti primopredaju te su kljucevi i sva dokumentacija poslani u Ured državne uprave, veli Ritoša.

Tvrdi da u protekla dva i pol mjeseca nije dobio kljuceve Doma niti zna tko potpisuje naloge racunovodstva, niti zna kako funkcionira ovo društvo ciji je predsjednik. Dodaje da se time nanosi velika šteta Zecu jer bez kontrole stradava divljac, nitko ne brine o pojilištima, a imaju desetogodišnji ugovor o zakupu lovišta kojim su definirane obveze. Usto, uskoro dolaze i lovci turisti iz Italije, koji su vec uplatili dio naknade za lov.

- Samo želim da se obavi primopredaja dužnosti, da se poštuje zakon Republike Hrvatske i statut Društva te odluke državnih tijela, veli Ritoša. Na pitanje je li danas clan Zeca odgovara da je predsjednik društva te automatizmom i njegov clan.

Nalaze li se kljucevi Društva u županijskom lovackom savezu raspitali smo se kod predsjednika Prekalja.

- Odvjetnik je predao kljuceve nama s obzirom na to da Ritoša nije clan Zeca jer dvije godine nije platio clanarinu. Da je predsjednik automatizmom i clan, i nije baš tocno. Planira se održavanje skupa clanova Zeca, vjerojatno krajem rujna, na kojem mora biti natpolovicna vecina svih clanova i na kojem ce se razriješiti sva tijela društva i birati nova, pa tako i predsjednik, rekao je Prekalj. (Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter