Ritam sretnog tijela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suvremena žena koja želi uspješnu karijeru i obitelj na okupu uglavnom je rastrgana na sve strane. Cesto sve drugo stavlja na prvo mjesto bez obzira na to jesu li u pitanju djeca, obitelj, karijera, odjeca ili nešto drugo. Puno se žena upravo tu izgubilo pa su brigu o sebi pocele poistovjecivati s održavanjem samo vanjskog izgleda, pritom nerijetko ugrožavajuci vlastito zdravlje, a sve zbog prilagodbe nametnutim standardima ljepote.
Danas je ocuvanje zdravlja nalik na servisiranje problematicnog auta, smatra Jadranka Boban Pejic, autorica koncepta Cjelovito zdravlje žene, unutar kojeg vodi brojne programe za žene, i suosnivacica Makronove, vodece ustanove za edukaciju o prirodnim stilovima življenja. Pod pojmom ljepote podrazumijeva se površno i tašto nanošenje šminke. U najdubljoj osnovi, ljepota je znak dobrog zdravlja i zbog toga je njeno održavanje puno više od površnog uljepšavanja.
- Naše zdravlje i naš izgled jedna su cjelina i neizbježna posljedica nacina na koji se brinemo o sebi. Tako možemo reci da cjelovit pristup zdravlju, odnosno svim razinama našeg postojanja, dovodi do potpunog osjecaja zadovoljstva samom sobom. Brinuci se o sebi na cjelovit nacin postajemo zdrave, duboko svjesne i sigurne u ono što jesmo, u ljepotu koja se manje provjerava u ogledalu, a više osjeca duboko u sebi. Poštovanje ritma našeg tijela koji se održava pravilnom prehranom, kretanjem, odmorom tj. svim aspektima našeg življenja za posljedicu ima zdravlje. U svojoj najdubljoj osnovi ljepota je znak i posljedica dobrog zdravlja. Od davnina ljudi su privuceni ljepotom - cista koža, sjajna kosa i oci oduvijek su bili kljuc prema kojem su i naši preci birali partnere, veli Boban Pejic.
Danas cesto brigu i odgovornost za svoje zdravlje žene smještaju negdje izvan sebe i nisu svjesne što zaista znaci brinuti se o sebi. Nacin na koji žene promatraju same sebe i svijet oko sebe ovisi iskljucivo o njihovim vjerovanjima i stavovima. Na njih djeluju odgoj, društvo, naslijedeni patrijarhalni obrasci (po kojima je za djevojcice ružicasta, a za decke plava i oni ne placu, dok se djevojcice ne smiju ljutiti!), škola, a danas zasigurno i mediji imaju veliku ulogu u tome.
- Nitko nije kriv, ali svatko ima znacajan doprinos i ulogu u gradnji tih stavova i vjerovanja. Nažalost, jednom postavljeni obrasci teško se ruše i mijenjaju. Ako zatvorimo oci i probamo prizvati sliku koju imamo o svom tijelu, žene ce se uglavnom zadržavati na odredenim problemima kao što je velik nos, no pitanje je - u odnosu na koji drugi nos je velik? Kako, kad smo svi razliciti? U odnosu na koga imamo tu iskrivljenu sliku o sebi? U odnosu na standarde koje nam postavljaju izvana. Poznato je da milijuni djevojcica odrastaju u uvjerenju da je lutka Barbie ideal ljepote, dok je ona zapravo karikatura ženske ljepote i u stvarnosti bi zbog svojih proporcija hodala cetveronoške jer je visoka, a ima premala stopala i uzak struk.
Osvještavanje da naša sreca nije negdje izvan nas, nego unutar nas te da stvarna njega podrazumijeva puno više od kozmetike i odijevanja, proces je kroz koji prolazimo i ucimo otkrivajuci puno toga što vec imamo u sebi i što znamo, ali eto, negdje usput smo na to zaboravile, pod razlicitim pritiscima smo se pogubile, kazala je Boban Pejic dodajuci da je važno znati da je uvijek moguce vratiti se sebi jer je to najdragocjenije što svaka osoba ima.
Prvim korakom treba zauzeti aktivan stav prema ocuvanju zdravlja. Postavljanjem jednostavnih pitanja - što u stvari želim, što me cini sretnom, što cini dobro mom tijelu, a što ne, kako se osjecam u razlicitim situacijama i što mi tijelo porucuje. Prihvatiti, poštovati i voljeti sebe, to je prvi korak u brizi o sebi. To ima svoje konkretne primjene - prepoznavati svoje ritmove i cikluse, poput ritma odmora i aktivnosti, hraniti se redovito i kvalitetno, okruživati se pozitivnim ljudima i stvarima. Budenje je to svijesti da koliko god se u nekim situacijama cinilo da nemamo izbora, svakodnevno donosimo cijeli niz naizgled malih i sitnih odluka/izbora koji utjecu na kvalitetu našeg življenja, pojasnila je Boban Pejic.
Što unosimo u svoj organizam, dakle što jedemo i pijemo, kao i što citamo, gledamo, slušamo ili radimo sa svojim tijelom - sve je to stvar izbora. Promjenu pocinjemo s onim stvarima i situacijama nad kojima u potpunosti imamo kontrolu.
- Utjecajem na ono što svakodnevno radimo stjecemo ljubav prema sebi, ali i sigurnost. Ako pocnemo voljeti sebe onakve kakve jesmo, velika je mogucnost da nas i okolina tako doživljava, ili cemo joj barem dati puno manje prostora da manipulira i utjece na nas, zakljucila je Boban Pejic.
Naša sugovornica ženama savjetuje da redovito jedu kvalitetnu hranu vec od danas, a ne od sutra te da svaki dan izdvoje barem 15 minuta za sebe i ono što ih raduje. Preporuca im da iz prehrane izbace rafinirane proizvode, bijeli šecer i brašno jer kradu kalcij i druge minerale, slabe probavu i vitalnost, a tada su žene manje otporne na razne infekcije.
- Preporucam puno povrca, cjelovitih žitarica, voca i opcenito hrane koja je bogata vlaknima i balastnim tvarima, hrane koja u naš organizam unosi život i vitalnost, a s time i pregršt hranjivih sastojaka, objasnila je Jadranka Boban Pejic, poznata i kao prvo ime prirodne prehrane u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter