Rita Rojnić: Nisam mislila da će dignuti ruku na maloga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Chiara Pašić (32) koja je zajedno s maloljetnicom bila u pulskom pritvoru zbog sumnje na ubojstvo djeteta, po svemu sudeći više se tamo ne nalazi, već je prebačena u Zagreb i pod paskom je psihijatra. Chiarina majka u utorak je izjavila za HRT da je razgovarala s odgajateljem kćeri u psihijatrijskoj bolnici u Zagrebu.

Danas, tjedan dana nakon ubojstva Chiarinog trogodišnjeg sina, Chiarina majka Rita Rojnić nije htjela razgovarati s novinarima, već nam je kazala da je svoju izjavu dala nacionalnoj televiziji te da ne želi davati daljnje izjave. Razlog tome je, obrazložila je, što se u novinama danima pišu neistine.

Iz izjave koju je dala za HTV za kćerku je kazala da od 15. godine ima psihičkih problema i povremeno je bila pod nadzorom psihijatra sve dok nije pobjegla u Bosnu kada je imala18 godina. Psihičke probleme kćerke povezala je s lažima i brojnim seksualnim vezama te trudnoćom dok je još bila maloljetnica. Njezinu psihičku nestabilnost procijenili su liječnici, no uvijek je odbijala liječenje. U BiH je pobjegla 2011. godine, a vratila se sa djetetom krajem prosinca 2016. godine jer je otac djeteta završio u zatvoru zbog droge.

- Nakon 18. godine je pobjegla i tražio ju je Interpol i našao u BiH. Tada je Interpolu dala izjavu da joj je otac umro i ostavio puno novca, što niti jedno nije bila istina. A pobjegla je nakon psihijatrijskog mišljenja da se mora liječiti u klinikama na Rabu ili Vrapču. Prvi put je u Bosnu otišla kod nekog trećeg čovjeka, a kada su je naši kumovi našli, u međuvremenu je otišla opet kod drugog, pa opet. Potom je 2011. otišla kod ovog s kojim je imala Denisa i sadašnjeg muža. Govorila sam mu da je odvede kod liječnika i da se pregleda, no on je tvrdio da mu je to najbolja žena na svijetu i najbolja majka i da nema problema s njom, kazala je Rojnić.

Ističe da je Centar za socijalnu skrb zakazao, pored ostaloga i zbog toga što niti nakon sedam dana od događaja nisu pitali za Chiarinu kćer koja živi kod nje jer joj je baka i zakonita skrbnica. Rita dalje priča koliko je puta insistirala na liječenju svoje kćeri nakon što se ona vratila iz Bosne, međutim to nikada nije bilo provedeno. Centar nije odredio skrbnika za Chiaru iako je medicinskim vještačenjem utvrđena potreba za liječenjem.

Chiarina majka je dalje izjavila da ne želi ničiju glavu samo da se to više nikada ne ponovi, ali i da svoju kćer više ne može pogledati. Računala je na svašta od kćerke, ali da će dići ruku na sina, to nikada.

U utorak je u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike tijekom tiskovne konferencije ministrica Nada Murganić izvijestila o provođenu nadzora nad radom pulskog Centra za socijalnu skrb gdje su utvrđeni propusti vezani za slučaj malenog Denisa. Propusti su utvrđeni u postupanju stručnih radnika kod procjene rizičnosti Chiare Pašić te nepoduzimanja mjera za zaštitu djeteta. Pod nadzorom je i Dom za mladež te Centar za socijalnu skrb u Petrinji, vezano za 14-godišnjakinju, koja je sada u pritvoru. Rješenje za Dom tek se očekuje.

Tijelo odvezeno u BiH

Tijelo usmrćenog djeteta preuzeto je u utorak navečer s pulske patologije i prebačeno u BiH. Denis će biti pokopan u BiH nakon što je njegov otac Rešid Pašić, državljanin BiH, u zatvoru potpisao suglasnost za pokop. Kako doznajemo, ocu mališana bit će dopušten izlazak iz kaznionice kako bi mogao otići na pogreb. 

Komora socijalnih radnika najavila dodatni angažman u rasvjetljavanju slučaja

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) najavila je da će provesti stručni nadzor nad radom nadležnih socijalnih radnika kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualne funkcionalne manjkavosti konteksta u kojemu djelatnici obavljaju svoj posao te je izrazila duboku sućut obitelji i žaljenje zbog tragične smrti dječaka Denisa Pašića iz Pule. HKSR će javnost upoznati s rezultatima provedbe stručnoga nadzora čim on bude završen, dodaje se u priopćenju. HKSR je najavio dodatni angažman Komore na rasvjetljavanju ovog slučaja "cijeneći brzinu kojom je nadležno ministarstvo provelo upravni nadzor nad radom Centra za socijalnu skrb u Puli te utvrdilo propuste u procjeni rizičnog ponašanja majke i poduzimanju mjera zaštite djeteta". U priopćenju stoji da HKSR od prvih saznanja o događaju koji je uznemirio cijelu javnost, intenzivno prati reakcije medija, stručnih službi, a napose Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (M. S./H)


Podijeli: Facebook Twiter