Ripenda: Posvuda leti pepeo i osjeca se miris sumpora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Svaka bura podigne prašinu s ogromnog deponija pepela i šljake pokraj termoelektrane - netko neupucen bio bi uvjeren da je to dolje prirodna magla, prica nam Serdo Flego iz Ripende Knapici, zaselka koji nudi pogled kao iz lože na 340 metara visoki dimnjak u Plominskom zaljevu.

Morao je, medutim, zapuhati orkanski sjeveroistocnjak, onaj iz prve polovice veljace, da bi neodgovarajuce zbrinjavanje nusproizvoda izgaranja ugljena, koji pogoni elektranu, i pratece zagadenje okoliša zasjalo punim sjajem.

Cak je i labinski gradonacelnik Tulio Demetlika apelirao na resornu ministricu Mirelu Holy da "poduzme mjere za konacno rješavanje problema", tim više jer je HEP kao potencijalni investitor najavio gradnju TE Plomin C 500 MW na ugljen (uz provedenu javnu raspravu o studiji utjecaja na okoliš).



Finoj, sivo-bijeloj prašini s deponija vec cetiri desetljeca najizloženija je upravo Ripenda, predio nadohvat Labina, koji odavno nije, kao zadnjom zgodom, primio tako obilatu porciju.

- Bila je ludnica, posvuda uokolo pepeo. Osjetio se miris sumpora i slatkasti okus u ustima. Strah? Nema te što biti strah, prisiljen si biti tu, iako znaš da udišeš takvu ariju - i dim iz kamina koji ovdje takoder spušta bura, i taj pepeo. Prašina nam, s manjeg dijela deponija koji nije saniran, stiže usjekom izmedu našeg sela i Štrmca te nastavlja prema Labinu, objašnjava Flego.

Situacija je, priznaje, bolja nakon što se odlagalište od devedesetih prekriva zemljom. Do prije 20-ak godina, prije negoli je elektrana prešla na uvozni ugljen, koristio se onaj domaci, kameni raški, bogatiji sumporom te prirodnom radioaktivnošcu. Posljedica: radioaktivna šljaka!



Velika je medutim razlika, kaže i Flego, živjeti uz elektranu otkako je 2000. godine proradila TE Plomin 2 (250 MW), s visokim dimnjakom i modernijom tehnologijom.

- Ipak, ni jedan uredaj nece u potpunosti eliminirati štetne emisije iz dimnjaka niti ovakvo raznošenje pepela. Mogu se samo minimizirati, uz velika ulaganja. Kad se vec ovdje, eto, trujemo i gubimo zdravlje, a nekretnine su nam s tim kaminom pod nosom potpuno obezvrijedene, barem da nas netko prizna! HEP bi barem mogao osigurati besplatnu struju za ovdašnjih 15-ak familija. To je tako simbolican potez, prica Flego.

- Ne pitaju ljudi ovdje puno i kažem vam da su se ozbiljno poceli zagrijavati za podizanje zajednicke tužbe, vjerojatno protiv vlasnika elektrane u Plominu, zbog narušavanja zdravlja i obezvredivanja imovine. No, najprije cemo razgovarati s gradonacelnikom Demetlikom i direktorima elektrane, otkriva Flego.

Zakljucno, retoricki pita koliko ce se višestruko pepela i šljake stvarati nakon izgradnje TE Plomin 3, cetiri puta jace od "jedinice" koju HEP planira ugasiti za tri godine. (Igor RADIC, snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter