"Riot/Pobuna" Dragane Sapanjoš u Rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U riječkom Malom salonu sinoć je otvorena izložba Dragane Sapanjoš, vizualne umjetnice iz Novigrada, pod nazivom "Riot/Pobuna". Umjetnica je cijeli galerijski prostor preobrazila u hotelski ambijent, s recepcijom, predvorjem i koridorom do sobe kao posljednje postaje na putu koji predstavlja metaforu životnog ciklusa od djetinjstva preko adolescentskog doba i zrelih godina do starenja i samrtne postelje.

U predvorju hotela, pomalo jezovitog i bizarnog ugođaja, posjetitelja dočekuju elegantne plesačice nalik na navijačice s crnim perikama u rukama, da bi kroz koridor s natpisom "Starenje je nepristojno" stigao do sobe u kojoj sve miriše na smrt, kao neizostavan dio paket-aranžmana svakog životnog putovanja.

Prema riječima kustosice Ksenije Orelj, umjetnica nas svojim hotelskim aranžmanom navodi na pitanje na koji način prolazimo kroz vlastiti životni vijek, koliko ga živo živimo, jesmo li u njemu gosti ili domaćini, a u predgovoru izložbi uz ostalo navodi: "Pomno režiranim situacijama u kojima se pojavljuje u ulozi redatelja, scenografa, koreografa, Dragana unosi mikrodiverzije u rutinirane forme međuljudske komunikacije. Provjerava naš emotivni toplomjer, gostoljubivost, prijaznost, sreću, kao i one zasjenjene predjele, poput agresije, frustracije, nelagode... Ubacujući smetnje u stereotipne identifikacije normalne društvene slike, navodi nas na razmišljanje o tome kako definiramo – kako živimo dobar život, te koga isključujemo kao ono nepoželjno. Kao jedno od pitanja sugerira: postaje li naše okruženje nalik onom sretnih robova, u kojem je 'biti sretan' u prvom redu izjednačeno s posjedovanjem materijalnih dobara, pothranjivanjem moći, prestiža i zavisti"

Izložba će biti otvorena do 4. siječnja. (N. VALERJEV OGURLIĆ; snimio I. TOMIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter