Rio+20 donio program za suzbijanje siromaštva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno usmjerenom, ali bez konkretnih zadaca.

Nakon trodnevnog summita na kojemu je sudjelovalo 86 predsjednika država i vlada, predstavnici oko 188 zemalja konsenzusom su odobrili tekst na 53 stranice pod nazivom "Buducnost kakvu želimo".

Izjavu su s odobravanjem docekali UN i Sjedinjene Države, ali su je civilne udruge oštro kritizirale zbog nedostatka ambicija.

Više tisuca aktivista izražavalo je snažno nezadovoljstvo tijekom održavanja summita, upozoravajuci na "neuspjeh Rija+20".

"Rasporeduju se naslonjaci na palubi Titanica dok on tone", ocijenio je Kumi Naidoo, glavni direktor Greenpeace Internationala.

Rio+20 je ipak utvrdio smjernice za daljnju borbu s pošastima što su zahvatile planet: siromaštvom, gladi, klimatskim promjenama, širenjem pustinja i crpljenjem prirodnih bogatstava.

Najvažnija odluka summita je postavljanje "Ciljeva održiva razvoja" (ODD), po ugledu na odluke UN-ova Milenijskog summita iz 2000. No njihovo je definiranje prepušteno radnoj skupini koja ce svoje prijedloge iznijeti 2013., a pocet ce ih provoditi 2015.

Rio+20 se zauzima za "zeleno gospodarstvo", model razvoja manje poguban za planet koji ce do 2050. imati 9,5 milijarda stanovnika, a danas ih ima 7 milijarda.

No zbog zabrinutosti siromašnih zemalja, odredivanje "politika zelenog gospodarstva" prepušteno je svakoj pojedinoj zemlji, a u završnoj izjavi istice se da one ne smiju biti izlika za "prikriveno ogranicavanje medunarodne trgovine".

Pitanje financiranja ostalo je neriješeno: u vrijeme krize i s praznom blagajnom, bogate zemlje više ne znaju gdje bi pronašle sredstva. Prijedlog zemalja u razvoju o fondu s 30 milijarda dolara ostao je bez odgovora.


Podijeli: Facebook Twiter