Rinova Calandra


Rino Šuran, samozatajni rovinjski vinar, ima pod vinogradima osam hektara na pozicijama Polari i Palud. Rino je i odličan poznavatelj maslinova ulja i svaki put od njega naučim nešto novo o njegovoj aromi.

Vinarska tradicija mu nije jako stara, počeo se ozbiljnije baviti vinom prije 12 godina. Godišnja proizvodnja ne prelazi mu 20.000 boca, a od sortimenta ima: malvaziju istarsku, žuti muškat te chardonnay.

Predstavit ćemo Rinov crni cuvee Gran Calandra. U ovom finom cuveeu nalaze se sorte montepulciano d'abruzzo (50 posto), merlot (40 posto) i syrah (10 posto). Grožđe montepulciana i syraha dolazi iz šest godina starog vinograda, a nalazi se na položaju Calandra koje je u zoni Palud–Cisterna na lijepoj poziciji gdje dominira istarska crvenica.

Merlot, koji je naslijeđen od bivše Jadran poljoprivrede, dolazi iz vinograda koji su sađeni 1977. godine, a nalaze se na samom ulazu u Rovinj, blizu naselja Monfiorenzo.

Berba za merlot i syrah bila je sredinom rujna, dok montepulciano sorta kasnije dozrijeva te je njegova berba bila tek 20. listopada.

Nakon berbe merlot je maceriran 55 dana, syrah 20 dana, a montepulciano samo 12 dana jer je jako taničan. Vino zatim odležava 12 mjeseci u rabljenim barrique bačvicama, potom u boci prije izlaska na tržište provede barem pet mjeseci.

Ima lijepu rubincrvenu boju s purpurno-ljubičastim rubovima, bistro je i poprilično gusto jer se kod vrćenja čaše vrlo brzo zaustavlja i niz stijenku se sporo spuštaju vinske suze.

U mirisu mi prvo dolazi nota trešnje odležane u rakiji, potom lijepa nota čokolatina punjenih alkoholom. Kasnije začinska nota gdje osjećam crni papar, nakon čega se otvara i mala nota gume, a završetak je bombon od liquirizzije, odnosno sladića, kako se ova biljka zove na hrvatskom jeziku.

Vino je suho, toplo te dosta grije, djelomično mekano, s druge strane djelomično svježe, tanično i ukusno te ga krasi robusno tijelo. Djelomično je uravnoteženo jer mu ipak meka strana s visokim alkoholima prevladava nad tvrdom stranom, intenzivnost u ustima je izražena, vino lijepo traje u ustima, a u after tastingu osjećam laganu slanost i malo blage gorčine te završnu trpkost.

Ima finu kakvoću, spremno je za trošenje, mada još djeluje mlado, mislim da u dobrim uvjetima može trajat barem pet godina, a već vidim da lijepo paše uz nedjeljni roštilj. (Emil PERDEC)

Ime vina: Gran Calandra

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: OPG Petra Šurana

Lokacija: Rovinj, zapadna Istra

Temperatura serviranja: 16 - 18 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka crveno meso s grila

Ocjena: 8,4/10

Cijena (mpc): 88 kn (kod vinara)


Podijeli: Facebook Twiter