"Rinimo ga naprid" u Pazinu, Poreču, Bujama i Buzetu

Iz predstave "Rinimo ga naprid" (Neven LAZAREVIĆ)
Iz predstave "Rinimo ga naprid" (Neven LAZAREVIĆ)

U Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula jučer je na konferenciji za novinare predstavljena druga Kazališna zima u Istri, program kojeg INK realizira uz potporu Istarske županije već drugu godinu zaredom. U sklopu programa tako će u četiri istarska grada i to počevši od danas gostovati komedija Čakavske scene INK-a "Rinimo ga naprid" Gorana Prodana nastala prema predlošku Edwarda Taylora u režiji Jasminka Balenovića. "Rinimo ga naprid" imat će četverodnevnu turneju po pučkim otvorenim učilištima s početkom u 20 sati pa će tako večeras igrati u Pazinu, sutra u Poreču, u nedjelju u Bujama te u ponedjeljak u Buzetu. Predstava je premijerno izvedena 17. travnja prošle godine u Puli, a glume Rade Radolović, Lana Gojak, Valter Roša, Teodor Tiani, Iva Kevra, Romina Vitasović i Robert Ugrina.

Umrežavanje učilišta i INK-a

Jučerašnju presicu otvorio je Valter Roša kratkom scenom iz predstave te u ime glumačke ekipe kazao: "Jedva čekamo izlazak na scenu i zanimaju nas reakcije publike u ovim mjestima."

Pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica kazao je da na razini županije imaju više projekata kroz koje ono što je tipično i autohtono pokušavaju naglasiti a ovo je jedan od načina da se to učini. Osnovna je ideja da se učilišta na neki način umreže s INK-om, da se pokaže ono što se u Puli vrlo kvalitetno radi i da to dopre do publike u mjestima koja su manja po broju stanovnika.

- Ovo nam je samo prvi korak. Temeljni cilj nam je sačuvati zavičajnost, baštinu i umrežavanjem istaknuti sve naše kreativne potencijale. Vjerujem da je ovo pravi put i da će se svi oni koji ovo budu vidjeli jako dobro zabaviti i da ćemo sljedeće godine nastaviti s Kazališnom zimom u Istri, možda mnogo šire i dulje, kazao je Torbica.

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić sjetila se predstave "Burrra" koja je bila prva predstava na dijalektu te naglasila da otada do danas čakavska scena ne silazi s repertoara kao jedna programska nit vodilja ovog kazališta. Kazala je i kako je Županija podržavala produkciju predstava na čakavskom, a sada pomažu i u postprodukciji, odnosno u plasmanu predstave na istarsko područje. U pravilu se radi o putnim troškovima, scenografiji, dnevnicama i autorskim honorarima jer predstave INK-a uključuju u podjeli uloga puno više glumaca no što ih imaju zaposlenih pa sve to predstavlja trošak.

Politički milje u vodvilju

- Dijalekt je jezik komedije, uvijek su komedije pisane u dijalektu puno zvučnije i "sočnije" i onda publika puno bolje reagira na njih, kazao je redatelj predstave Jasminko Balenović koji je podsjetio da je Taylorov izvorni tekst napisan krajem 1980-ih, početkom 90-ih i odonda je igran u različitim varijantama po cijeloj istočnoj Europi i Skandinaviji. Balenović je rekao da su se u predstavi zabavili transformiranjem političkog miljea u vodvilj u kojem je uvijek važno ono što je ljudsko i univerzalno, a to je ljubav, preljub, prijevara te strasti i ambicije koje su u ovom slučaju stavljene u politički milje. Priča se događa u hotelskom apartmanu koji je iznajmio Massimo Molinari i u njega smjestio istarskog političara Pjera Jarebicu koji čeka da ga u Europskom parlamentu imenuju predsjednikom odbora za očuvanje autohtonih proizvoda. U tom se stanu pojavljuje njegova supruga i ljubavnice i još neki ljudi koji naprave potpunu pomutnju.

Ravnatelj POU-a Pazin Darko Tumpić zahvalio se Istarskoj županiji jer im jako puno znači što im pomažu da dovedu INK u goste. Predstave koje su ranijih godina održane na Lindaru govore sve o želji publike da pogleda takvu predstavu te dodao da s nestrpljenjem očekuje večerašnju izvedbu.

- Jedva čekamo izlazak na scenu i zanimaju nas reakcije publike u ovim mjestima, poručio je Roša, a presicu je vodio  Nenad Hervatin. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter