Rimski Valbandon: Patriciji dokoličare, puk se znoji

Gai Lecaniuss Bass sa suprugom
Gai Lecaniuss Bass sa suprugom

Manifestacijom Rimski Valbandon plaža u tome mjestu u nedjelju navečer se na nekoliko sati vratila u rimsko doba i privukla strane i domaće znatiželjnike.

Dok je puk radio i prolijevao znoj, Gai Lecaniuss Bass sa suprugom je grickao grožđe i dokoličario na udobnoj postelji - triclinumu. U dokoličarenju su ih čuvali rimski stražari. Istovremeno se znojio stolar, a s njim i svi koji su htjeli pokušati rimskom pilom skidati koru s drveta. Jedna starija gospođa pokazala se kao izvanredna tehničarka i dokazala onu poznatu da nije sve u snazi.

Svoje umijeće pokazao je i snažni klesar, čiji su udarci odjekivali plažom i na neki način dozivali publiku da pogleda o čemu se tu radi. Kovač je kovao vašu sreću na potkovici u koju je utisnuo vaše ime, a djeci je bilo najzanimljivije s kovačem lupati u ritmu po željezu.

No, definitivno je najmlađima najslađe bilo zaroniti prste u glinu i izraditi si malu posudu na lončarskom kolu. Upute i savjete dijelio im je rimski lončar, a roditelji su ih za to vrijeme ovjekovječivali fotoaparatima.

Dok su dečke zanimali kovač i lončar, djevojčice su ulazile u rimski frizeraj i strpljivo sjedile dok su frizerke preobražavale njihovu kosu u odabranu rimsku frizuru. Dečki su za to vrijeme naručivali svoj mač s drškom opletenom užetom u boji koju su sami izabrali.

Da je područje na kojem se u antici nalazila luksuzna seoska vila uistinu podsjećalo na Rim, vidjelo se i po velikom broju glava posjetitelja okićenih lovorovim vijencima koje su dobivali na jednom od štandova. Valbandonskom plažom širili su se i zvukovi raznih udaraljki, frula i bubnjeva putujućih glazbenika.

Nije se širila samo glazba, nego i miomirisi pečene ribe pa su pred štandovima na kojima su se prodavala dva rimska menija, riblji i mesni, po 30 kuna svaki, nastali redovi. Uz skušu na žaru dobivalo se slanutak, dinju i lubenicu te beskvasnu pogaču i nezaobilazno medno vino-mulsum. Uz kotlet na žaru prilog je bio leća, a svatko je dobio i krišku lubenice i dinje, pogaču i medno vino.

Antički ugođaj upotpunila je i dekoracija - mirisne svijeće, baklje i lovorovi vijenci po stolovima, a o bogatoj rimskoj prošlosti ovog područja posjetitelji su se mogli informirati na panoima. (piše i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter