Rimski Valbandon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju na kojem se u antici nalazila luksuzna seoska vila, u nedjelju je održana fešta Rimski Valbandon, koja slavi rimsku prošlost fažanskog podrucja. Stolar, kamenoklesar, travari, loncari, frizerke, kuhari i drugi majstori stari dva milenija na valbandonskoj plaži prikazali su kako se živjelo za vrijeme Rimskog Carstva.

Jela koja su krasila stolove bogatih rimskih patricija prije dvije tisuce godina privukla su brojne posjetitelje, koji su za 30 kuna mogli birati izmedu dva menija. Svinjski kotlet na žaru s lecom, ili skuše na žaru sa slanutkom s divljim travama u umaku nudili su se s beskvasnom pogacom, dinjama i lubenicama te mednim vinom.

Valbandonskom plažom širili su se zvukovi raznih udaraljki, frula i bubnjeva putujucih rimski glazbenika, popracenih djevojkom koja je žonglirala vatrom i svojim nastupom oduševila sve prisutne. Anticke frizerke su uredivale frizure djevojcica, brojne su Rimljanke plele nakit za djecu, koja su mogla i pohadati rimsku školu u kojoj su, pod vodstvom ucitelja, na papirusu tintom pisali svoja imena.





Feštu su posjetili snažni kamenoklesar i spretni stolar, a njihove vještine zainteresirale su mnoge. Nacin na koji se mljelo brašno u žrvnju prikazao je mladi Rimljanin u togi, a poneki posjetitelj i sam se okušao u tom teškom poslu.

Našlo se u Valbandonu još pregršt zanatlija poput travarice, ribara i maslinara, ali i carobnica koja je u antickoj kuhinji spravljala carobni napitak. Feštu je posjetio i Gai Lecaniuss Bass, koji se sa otmjenom suprugom odmarao u ljetnikovcu i ljetnom vrtu. Pazio ih je rimski stražar koji je pokojem posjetitelju dopustio da isproba kako se izležavati na udobnom ležaju "triclinumu".

Anticki ugodaj upotpunila je i dekoracija mirisnih svijeca, baklji i lovorovih vijenaca po stolovima, ali i duž cijele plaže, a o bogatoj rimskoj prošlosti ovog podrucja posjetitelji su se mogli informirati na panoima. (A. ŠIMIC)


Podijeli: Facebook Twiter