Rimski kamenolom postao odlagalište


U dolini Centinera u Banjolama nalaze se ostaci rimskog naselja, a nedaleko od autokampa Indije, na području Monte Rupe, danas poznatijem kao Pećine, pronađeni su ostaci rimskih kamenoloma iz kojih su u arheološki muzej Pula stigli fragmenti kapitela, sarkofaga i neobrađena statua. Spomenute se lokacije preporučuju se posjetiteljima općine Medulin na raznim turističkim stranicama. Nažalost, bolje bi bilo da putnik namjernik izbjegne razgledavanje banjolskih Pećina.

Na ovom je mjestu nastalo veliko odlagalište otpada iako na početku bijelog puta koji vodi ka bivšem kamenolomu nalazi rampa s lokotom i dvije ploče s upozorenjima o zabrani odlaganja smeća. Na platou iznad starog rimskog kamenoloma nema čega nema, od starih trosjeda, fotelja, jastuka i televizora do ostataka hrane.

- Bili smo i s načelnikom Buićem na tom području i obećao je da će to zaustaviti, ali sada se to pretvorilo u pravo odlagalište otpada, i to nedaleko od privatnih kampova i kuća s apartmanima, rekao je predsjednik mjesnog odbora Banjole Milan Siladić.

On je, kao i drugi mještani, jako razočaran odnosom lokalnih vlasti prema rimskom kamenolomu iz kojega se, kao i iz vinkuranskog, vadio kamen za gradnju Arene. Siladić se zapitao zašto se za vinkuranski kamenolom planiraju kvalitetni sadržaji, a ne i za banjolski.

- Imamo rok do 2015. da saniramo taj stari kamenolom, zbog čega smo dozvolili odlaganje građevinskog materijala koji se onda bagerima izgura u rupu. Nažalost, tamo se odlaže sve i svašta, rekao je Edo Krajcar, direktor Albaneža.

Zašto se uopće dozvoljava zatrpavanje starog rimskog kamenoloma upitali smo i direktora Arheološkog muzeja u Puli Darka Komšu. On je odgovorio da je Istra prepuna takvih ostataka kamenoloma i drugih nalazišta te Arheološki muzej nema dovoljno resursa za održavanje baš svake lokacije. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter