Rimom protiv surove stvarnosti

Autor je sugestivno čitao dijelove romana (Dejan STIFANIĆ)
Autor je sugestivno čitao dijelove romana (Dejan STIFANIĆ)

Borivoj Radaković objavio je nakon osam godina novi roman "Što će biti s nama", u izdanju zagrebačkog V.B.Z.-a. Riječ je o, kako je na pulskoj promociji u Crvenom salonu Doma HB-a rekla Milana Vlaović, jedinstvenom i posve neobičnom romanu čija je ishodišna točka pjesma Jure Stublića "Zagreb je hladan grad".

Glavna junakinja Lili kći je prebogatog ratnog profitera koja živi visoko u neboderu i koja u jednom trenutku odlučuje upoznati svijet običnih ljudi. Tako počinje njen novi život; ona postaje aktivistica za ljudska prava, borac za manjine. Lili postaje demiurg novog poretka.

- Radnja nije najveća vrijednost ovog romana, već je to virtuozni stih u kojem je roman napisan. Borivoj Radaković je maestro pisanja. Kažu da je roman u stihu zastarjela forma. Unutar tog stiha i rime postoji skriveni ritam, a ako ga se promatra s pozicije hip-hop glazbe, otvara nam se čitav novi svijet, kazala je ona, dodavši da autor piše o surovoj stvarnost. "To je distopijski roman, to je SF roman satire u kojem autor satire i cijepa na atome hrvatsko društvo; jedino je Lili pošteđena satire. Na meti su mu svi oni koji su protiv nečega i koji unisono vjeruju u jedan, a ne višestruke identitete od kojih je sačinjen svaki čovjek", rekla je Vlaović.

Urednik knjige Zoran Simić rekao je da se dugo čekao novi Radakovićev roman, no ovaj je pisac u međuvremenu napisao sedam dramskih tekstova, posljednji za predstavu "Dobitnik". Jedna je velika hrvatska spisateljica, veli Simić, rekla da je ovaj roman važan kao da je Hrvatska napravila Mercedes ili brend Armani.

Na pitanje zašto roman u rimi, Radaković je odgovorio da se uvijek bavio jezikom, a naš jezik silno je bogat.

- Rima je svakako nešto važno. Srednji vijek otkriva rimu, Grci je ne poznaju. U hip-hopu često ima naivne mono rime, iako ima briljantnih autora poput Eminema. Ja sam kombinirao sve moguće tehnike rime, a naš jezik nudi silne mogućnosti. Bila je to erotika mene i jezika, kazao je autor. Rekavši da radi na novom romanu i novoj drami, Radaković je na koncu sugestivno, možda malo i predugo, pročitao četiri, pet dijelova romana. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter