Rimac i Dok-ing zvijezde Hrvatskog auto festivala

Atrakcija - rimac concept one od 1.088 električnih "konja"
Atrakcija - rimac concept one od 1.088 električnih "konja"

Nakon gašenja Zagreb auto showa 2008. godine, proteklog vikenda na Jarunu održan je prvi Hrvatski auto festival, dvodnevna prezentacija noviteta u automobilskoj i pratećoj industriji koja je na Otoku hrvatske mladeži ugostila više od petsto vozila na više od 350.000 kvadrata.

Najveću pažnju publike dobili su izlagači dvaju domaćih brendova - Rimac automobili i Dok-Ing. Fascinantni sportski elektromobil, pet milijuna vrijedan rimac concept one, snažan je brutalnih 1.088 konjskih snaga, a sprinta do stotke za svega 2,8 sekundi. Cijena mu je otprilike pet milijuna kuna.

Dok-Ing je pak predstavio XD u kabrioletskoj verziji, što je ujedno i svjetska premijera. Performanse kabrioleta su iste kao i kod dosadašnjih modela: maksimalna snaga 120 KS, ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 7,7 sekundi i doseg do 250 kilometara.

Prvi put u Hrvatskoj javnost se mogla upoznati s karavanskom verzijom Chevroletovog cruzea, kod nas vrlo popularnoga kompakta cruzea te novom limuzinom malibu. Fiat je stigao s pandom van, Mercedes je predstavio B klasu, a Audi, Volkswagen, Seat i Škoda na vrhunski uređenom prostoru izložili su gotovo čitavu gamu vozila. KIA se prezentirala s novim ceedom i optimom hybrid, Citroen s C4 aircrossom i atraktivnim modelom DS5.

Honda je, uz automobilsku gamu koju je predvodio redizajnirani accord type S, predstavila i niz motocikala, među kojima i hrvatsku premijeru enduro modela CRF 250 L. Ljubitelji sportskih automobila također nisu ostali zakinuti.

Renaultov sportski odjel pokazao je čitavu gamu svojih noviteta, pa je uz twinga RS i clija akrapovič edition predstavljen i megane trophy te glavna zvijezda - megane R.S. red bullrRacing RB7. Subaru je predstavio svoj sportski kupe BRZ, dok je toyota ponosno izložila njegovog brata blizanca, model GT86.

Na Fiatovom izložbenom prostoru sjajio se maserati gran turismo S od 450 KS, dok je What Car magazin izložio brutalni BMW M5 posljednje generacije, nasuprot kojeg se sjajio 40 godina star rolls royce silver shadow.

Porsche je ljubitelje svojih vozila privlačio dizelskom panamerom, dok je Range Rover prikazao impresivni evoque. Konkurentski infinity FX predstavljen je u redizajniranom ruhu. (Krešimir TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter