Rim slavi obustavu prometa radi zaštite Koloseja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rimska gradska vlast organizirala je u subotu navečer "bijelu noć" da bi proslavila privremeni prekid prometa glavnim prilazom Koloseju kojim želi zaštititi taj spomenik - simbol talijanske prijestolnice koji je pocrnio od onečišćenja i propada.

- Ovo je početak sna, veliki preokret za naš grad", rekao je novi rimski gradonačelnik Ignazio Marino (Demokratska stranka, ljevica).

Marino je oko 20.00 sati službeno označio početak "bijele noći" ili "noći FORUMA", u pratnji predsjednice Zastupničkog doma Maure Boldrini.

Od 3.30 sati u subotu automobili, kamioni i motocikli ne mogu prometovati zadnjom dionicom Ulice carskih foruma (Via fori imperiali) koja Venecijanski trg povezuje s glasovitim starorimskim amfiteatrom.

Ovo je prva simbolična odluka Ignazija Marina koji planira da Ulica carskih foruma jednog dana u cijelosti bude pješačka zona.

Ovaj projekt je prvi korak u orijaškom pothvatu obnove Koloseja dok se već mjesecima vodi polemika zbog njegova propadanja.

Obnovu najvećeg amfiteatra sagrađena u doba Rimskog Carstva s 25 milijuna eura financira talijanski proizvođač luksuznih cipela Tod's.

Broj posjetitelja Koloseja kojega je gradnja završena 80. poslije Krista, u vrijeme cara Tita (188 x 156 m, visine 48,5 m) porastao je u zadnjih desetak godina s milijun na šest milijuna na godinu, među ostalim zahvaljujući uspjehu filma "Gladijator" Ridleyja Scota (2000.). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter