Rim: Prosvjedi protiv štednje izazvali prometni kaos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća ljudi izašlo je na ulice Rima u petak prosvjedovati protiv mjera štednje talijanske vlade, što je unijelo kaos u gradski prijevoz, promet vlakova i zrakoplova.

Italija nakon dvije godine pokušava izaći iz recesije koja je dovela do porasta nezaposlenosti, posebice mladih. Talijanski je parlament počeo proučavati proračun za slijedeću godinu, koji donosi nove socijalne rezove.

"Dajemo naš novac bankarima! Mi smo poput auta koji se spušta niz hrid", izjavio je Paolo Ferrero, šef komunističke stranke tijekom prosvjeda što ih je organizirala udruga sindikata USB.

Vatrogasci, djelatnici crne metalurgije, dužnosnici i studenti sudjelovali su u mimohodu na ulicama Rima. U zračnoj luci Fiumicino otkazano je 143 leta zbog štrajka djelatnika civilnog zrakoplovstva.

U Milanu su zabilježena kašnjenja vlakova, a i neki djelatnici autobusnog prijevoza su se priključili štrajku. Slični slučajevi zabilježeni su u Napulju i Palermu.

Prosvjednici su najavili da se namjeravaju tijekom noći utaboriti na jednom rimskom trgu prije velikog prosvjeda predviđenog za subotu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter