Rim postao manje «otvoreni grad»

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubav se ne trži niti ne kupuje, ko ljubiti ne zna, ko ljubiti ne zna, taj nek' se ne hapljuje (u prijevodu: nek se ne prihvaca) - pjeva popularna medimurska narodna pjesma. U Rimu ne haju mnogo za smisao ove lijepe poruke vec žele malo više zaraditi te su od 1. sijecnja uveli naplatu za boravak u legendarnom «Vjecnom gradu». Po onoj u novogodišnjim željama «valute e salute», dakle «novca i zdravlja», u Rimu žele još malo zaokružiti prihode.

Tako «Citta' aperta», «Otvoreni grad», kako je nazvan u kultnom filmu Roberta Rosellinija prema scenariju Federica Fellinija, baš i nije toliko otvoren kao što je bio do noci 23. prosinca. Tog dana je lokalna vlast u tri sata ujutro, kako izvješcuje list Corriere della Sera, u tri sata ujutro odlucila o uvodenju naplate boravka u glavnom gradu Italije. Natezanje je potrajalo zahvaljujuci opoziciji i silnim glasanjima o amandmanima, ali je gradska skupština na koncu izvojevala pobjedu svoje ideje.

«Nova metla» zaobišla djecu, goste hostela, bolesne

Po novom, boravak placa svaki turist koji je u Rimu, ali i ljudi koji idu na plažu u Ostiju, kao i oni koji se voze turistickim autobusima ili brodicama po Tiberu. Dnevna tarifa stoji od tri do pet eura u hotelima s cetiri ili pet zvjezdica, a za druge kategorije od jednog eura u kampovima te od jednog do tri eura u hotelima, ovisno o kategorizaciji. Od ove uredbe su izuzeta djeca do deset godina. «Nova metla» ne zahvaca posjetitelje hostela, kojima se gradska vlast smilovala kao i bolesnicima koji dolaze u Rim na terapiju, pri cemu pristojbu ne placaju niti roditelji koji prate bolesno dijete na lijecenje. Razumijevanja ima i za Rimljane koji odluce noc provesti u hotelu iz tko zna kojih razloga.

Turisti koji ce poželjeti ici na kupanje na popularnu plažu u Ostiji placat ce euro više nego Rimljani. Placat ce prije ulaska na plažu, a ubrani novac ide izravno u kasu rimske opcine. Po jedan euro placaju i turisti koji ce se voziti nekim turistickim autobusom ili brodicom koja ce ih prevoziti rijekom Tiber. Osim u hotelima, turisti placaju boravišnu pristojbu od dva eura kada unajme apartman.



Procjenjuje se da ce uvodenje boravišne pristojbe omoguciti pristojnu zaradu od 82 milijuna eura godišnje, piše rimska La Repubblica. Magnetsku rimsku privlacnost turistima ilustrira brojkama, povecanjem turistickih dolazaka lani za deset posto u odnosu na 2009. - prošla je godina upamcena po rimskom rekordu, dolasku 28 milijuna turista. Taj je novac vec unesen u procjenu proracuna za 2011. godinu. Dogradonacelnik Rima Mauro Cutrufo je, naravno, svijetlim bojama ocrtao uvodenje ove novosti.

A što je s restoranima?


- Boravišna pristojba je prihvacena poslije dugog razmatranja, što traje niz mjeseci, još od konca srpnja, rekao je. "Od predvidenih 10 eura na dan, što se spominje u državnom zakonu kao maksimum, došli smo na jedan, dva, tri eura.

Gradsko vijece radi na poboljšanju ove norme s posebnom pozornošcu na mlade, na rodbinu nepokretnih osoba u posjetu glavnom gradu, na studente. Zakon je državni, ali poslije iskustva prve godine, može biti poboljšan gdje je to moguce. Rim, tamošnji Vatikan, Koloseum ili Fontanu di Trevi obide jednak broj posjetitelja kao Firencu i Veneciju zajedno. Ovaj mali doprinos troškovima raznih gradskih službi djeluje nam prihvatljiv. Pet posto ovog doprinosa bit ce reinvestirano u promociju Rima u svijetu, za povecanje broja turista", dodao je dogradonacelnik.

Novu su mjeru kritizirali mnogi, a medu njima i hotelijeri.

- Zbog cega ova taksa mora pasti na hotelijere, upitao se Alessandro Cianella, celnik Federalberghi, udruge talijanskih hotelijera, koji porucuje da se 40 posto rezervacija obavlja online te je turistima teško objasniti poskupljenje. "Bilo bi pošteno, kao u New Yorku, podijeliti tu pristojbu sa svim djelatnostima koje turisti koriste, pa tako i s restoranima", rekao je.

Pridružuju se i drugi gradovi


Niti udruge potrošaca nisu oduševljene novotarijom iz glavnog grada, smatrajuci da ce ona dovesti do opadanja prometa te spominju procjene o «jako teškom udarcu turizmu», o sedam posto pada posjeta turista, o cak 15 posto pada prometa hotela i putnickih agencija. U jednoj procjeni je izracunato da bi cetveroclana obitelj uz boravak u hotelu i korištenje turistickog autobusa i brodice, mogla potrošiti i dodatnih 40-ak eura, pa je poslana znakovita poruka «Turist nije bankomat».

Nije po onoj "vidjela žaba da konja kuju pa i ona digla nogu", ali Matteo Renzi, gradonacelnik Firence, s Berlusconijem je raspravljao o ideji naplacivanja eura po turistu na dan u gradu Dantea i Michelangela.

- Neka malo novca koji ostave turisti ostane za cišcenje i uredenje grada, prenosi Renzijevo mišljenje La Repubblica. U ovom jatu je sve više lastavica, o uvodenju boravišne pristojbe se razmišlja u Milanu i u Veroni, htjela bi je uvesti i Venecija.

Od Pariza do New Yorka

U Parizu se placa boravišna pristojba od 1,30 eura po osobi, zarada ide na poboljšanje turisticke ponude. U New Yorku postoje dvije pristojbe. Occupancy Tax je 3,5 dolara dnevno, a Hotel Tax se odreduje prema cijeni hotelskog boravka. U Berlinu žele uvesti Kurtax koja bi iznosila dva eura na dan. U Amsterdamu postoji boravišna pristojba u visini od pet posto hotelskog racuna. U turistickoj Španjolskoj, u oba njezina glavna središta, u Barceloni i Madridu, placa se pristojba u iznosu od sedam posto hotelskog racuna.


Podijeli: Facebook Twiter