Rim, Pariz i Berlin predlažu nove mjere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri unutarnjih poslova Italija, Francuske i Njemačke žele "suradnju na kodeksu ponašanja nevladinih udruga", koje spašavaju migrante u Sredozemlju i "jačanje potpore članovima libijske obalne straže", da bi se smanjio priljev izbjeglica prema Italiji, objavilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Prijedlozima koji će krajem tjedna biti izneseni predstavnicima 28 zemalja članica EU-a, predviđa se "jačanje strategije EU-a za povratak" migranata u ishodišne zemlje, pružanje "dodatne pomoći" visokom povjerenstvu UN-a za izbjeglice (UNHCR-u) kako bi se poboljšala infrastruktura za prihvat u Libiji i da bi se "ubrzao europski sustav njihove preraspodjele", stoji u priopćenju objavljenom nakon jučerašnjeg sastanka u Parizu trojice ministara i europskog povjerenika za migracije.

Na radnoj večeri u Parizu francuski ministar Gerard Collomb, talijanski Marco Minniti, njemački Thomas de Maiziere te europski povjerenik za migracije Dmitris Avramopulos "izrazili su čvrstu solidarnost s Italijom, suočenom sa sve većim priljevom izbjeglica."

Službeni Rim je prošli tjedan pozvao Europu da otvori vrata brodovima kojima stižu migranti kako bi se Italiji olakšao prihvat izbjeglica.

Ministri su zaključili da bi "trebalo bolje preusmjeravati neredovit priljev izbjeglica te Talijanima pomoći da se lakše nose s njihovim dolaskom u Italiju".

Italija bi trebala "pripremiti i predstaviti kodeks ponašanja da bi se poboljšala koordinacija s nevladinim udrugama koje pomažu izbjeglicama u Sredozemlju", stoji u priopćenju.

Ministri su u nedjelju odlučili da bi trebalo "ubrzati europski sustav premještaja, što znači da bi izbjeglice iz centara u Italiji ili u Grčkoj trebalo prerasporediti". Francuska i Njemačka već su počele raditi na tome. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter