Rim Ljubljani: Gradit cemo LNG i tocka!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt LNG terminala u Žavljama kod Trsta sve je bliže realizaciji. Unatoc snažnom slovenskom protivljenju golemom postrojenju koje bi se nalazilo na samoj talijansko-slovenskoj granici, talijanska ministrica okoliša Stefania Prestigiacomo obavijestila je slovenskog ministra okoliša hrvatskih korijena Roka Žarnica na sastanku u Trstu da je postupak ocjene ekološke prihvatljivosti projekta okoncan, o cemu bi talijanska vlada u cetvrtak trebala odlucivati.

Berlusconijeva je ministrica povladivala slovenskom kolegi i javno ga hvalila, narocito u odnosu na njegova prethodnika Karla Erjavca, ali ga je u pogledu plinskog terminala - vitalnog za strateške talijanske interese - dovela pred svršen cin. Talijansko-slovenski pregovori o plinskom terminalu, smatraju u Rimu, time su okoncani.

Osim kopnenog terminala u Žavljama, koji ce graditi španjolski Gas Natural, Talijani planiraju i gradnju off-shore terminala na moru posred Tršcanskog zaljeva, što je projekt takoder španjolske Endese.

Slovenija se protivi i jednom i drugom projektu, pozivajuci se na konvenciju o prekogranicnim utjecajima. Ljubljana smatra da bi LNG terminali na tom ekološki osjetljivom podrucju, ionako pretrpanom industrijskim postrojenjima, predstavljali izravnu prijetnju turizmu i ribarstvu na obližnjoj slovenskoj obali.

Medutim, Ljubljana nije osobito uspješna u pokušaju zaustavljanja spornih projekata, koji su u meduvremenu dobili i potporu Europske unije, iako Slovenija prijeti Rimu podnošenjem tužbe europskom sudištu, u slucaju da se ne uvaže slovenske primjedbe. Štoviše, ministrica Prestigiacomo zatražila je od Žarnica produljenje roka za talijansku ocjenu prostornog plana dogradnje Luke Kopar.

Time Rim uzvraca udarac Ljubljani, namjerno otežavajuci realizaciju vitalnog slovenskog projekta modernizacije koparske luke, cekajuci trenutak kada ce Slovenija jednostavno dignuti ruke i odustati od sporenja s ocito nadmocnijim susjedom.


Podijeli: Facebook Twiter