Rim: Imovina optanata nije upitna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Presuda Vrhovnog suda RH kojom se stranim državljanima omogucava povrat imovine oduzete u nacionalizaciji bila je proteklih dana predmet sukoba izmedu najvece udruge istarskih esula Unione degli Istriani (Unija Istrana) iz Trsta i utjecajnog podtajnika u vladi Berlusconijeve koalicije desnog centra Carla Giovanardija.

Suština sukoba je u Giovanardijevoj interpretaciji presude Vrhovnog suda, koja polazi od nacela da je povrat moguc tek kod pojedinacnih slucajeva koji nisu zahvaceni naslijedenim ugovorima i sporazumima. U biti, Giovanardi ponavlja tezu koju smo nedavno objavili glede optantske imovine koja ne može biti predmet povrata.

Visoki dužnosnik u talijanskoj vladi je za tršcanski list Il Piccolo izjavio da se presuda Vrhovnog suda može primijeniti tek na talijanske državljane koji su podnijeli zahtjev za povrat imovine koja im je nacionalizirana nakon što su dobili tzv. otpis iz jugoslavenskog državljanstva. Tršcanski list spekulira brojkom od oko tisucu osoba koje su u roku podnijele zahtjev za povrat imovine.

"Ne smijemo si dozvoliti širenje lažnih obecanja i nade medu našim gradanima, moramo sacekati da Vlada RH povuce poteze sukladne presudi Vrhovnog suda. No, znacajno je istaknuti da pitanje istarskih, rijeckih i dalmatinskih esula valja rješavati tako da naknadu isplati naša država, koja to mora uciniti", izjavio je Giovanardi.

Kada je isplata naknade u pitanju, postoji zakon koji je talijanski parlament izglasao 2001., ali koji nije još proveden, što znaci da je esulima isplacen tek manji iznos. Giovanardi veli da je pitanje složeno s obzirom na tešku gospodarsku situaciju, ali da je to obaveza države.

Unija Istrana oštro je reagirala na takav stav te traži da se preko presude Vrhovnog suda otvori proces povrata imovine optanata. Ipak, valja dodati da je ta udruga jedina negativno reagirala na ocjene Giovanardija, dok su celnici ostalih udruga esula prešutno prihvatili stav visokog dužnosnika vlade, odnosno vecim dijelom prihvatili da je isplata naknade prioritet u odnosu ne eventualni povrat imovine. Istina, esuli vec desetljecima cekaju na taj novac, dobili su niz obecanja, ali do sada inkasirali tek mrvice.

Kada je rijec o poštivanju naslijedenih ugovora i sporazuma, podtajnik u ministarstvu vanjskih poslova Alfredo Mantica izjavio je da odluka Rimskog ugovora iz 1983. i dalje ceka da Hrvatska podmiri dio duga od 110 milijuna dolara za imovinu u bivšoj Zoni B STT-a.

"Slovenija je svoj dio duga uplatila na bankarski racun koji nam je stavljen na raspolaganje, dok je Hrvatska njezin dio iznosa istaknula tek u godišnjem državnom proracunu", rekao je Mantica.


Podijeli: Facebook Twiter